четвъртък, 25 юни 2015 г.

Психолози БГ: Структурна теория за чертите на личността – Кетъл

Психолози БГ: Структурна теория за чертите на личността – Кетъл: Реймънд Бърнард Кaтeл (Raymond Bernard Cattell) е английски  психолог. Роден е на 20 март 1905 година  вХилтоп, Англия. На 16гид. Кетъл с...

Психолози БГ: Разстройство на сензорната психика

Психолози БГ: Разстройство на сензорната психика:    Първите най примитивни животни  на земята, също както и новородените деца притежават сензорна психика и усещания чиято основна цел е под...
"Синдромът на Кагра е разстройство, при което човек е придобил погрешното силно убеждение, че негов приятел, партньор, родител, роднина или близък е подменен с идентично изглеждащ двойник. Това състояние може да бъде както акутно, така и хронично.
Обикновено това разстройство се развива у хора с параноидна шизофрения, но е наблюдавано и при мозъчни травми или деменция.
Синдромът носи името на откривателя си – френският психиатър Жозеф Кагра. Отначало разстройството е възприемано като присъщо само за жените и за елемент от хистерията. Това психиатрично разбиране на проблема отстъпва място на сегашното знание, че синдромът има неврологичен произход.
В някои от случаите болният възприема като фалшив двойник само един човек от обкръжението си; в други може да стигне до извода, че всичките му познати са заменени от непознати.
Причините за това разстройство все още се търсят. Според някои изследвания е увреден центърът в мозъка, чиято функция е да даде емоционален отговор при вида на познато лице. Това води до усещане, че си познал даден човек, но че има нещо не съвсем наред. Макар да има разпознаване на лицето, липсва автоматичната емоционална възбуда, характерна за това разпознаване (толкова ниска възбуда има при визуално възприемане на непознат човек). Счита се, че при Синдрома на Кагра това се дължи на липса на връзка между амигдалата и инферотемпоралния кортекс.
Синдромът на Кагра се поддава на лечение чрез индивидуална терапия, прилагат се и антипсихотици."
Източник : WORDPRESS.COM
http://skif.bg/index.php/baraban/593-pisateli-uchebnite-programi-vredyat-na-tvorcheskoto-pisane-na-detzata

Красива София от високо!!