четвъртък, 16 април 2020 г.

Депресията

Депресията е тежък социален проблем, тъй като нарушава качеството на живот и работоспособността на пациента, а при ненавременно лечение и тежко протичане може да доведе до фатален край. За съжаление много малка част от хората, изпитващи някакви симптоми на депресия, търсят психологическа помощ поради изпитване на срам или неудобство, което води до задълбочаване на състоянието им.
Статистически погледнато жените са два пъти по податливи на депресия от мъжете.
Трябва да се отбележи, че депресията не представлява слабост на характера или духа, а колкото по-рано бъдат предприети мерки за нейното преодоляване, толкова по-бързо и успешно ще бъде това.
Различните школи предлагат различни техники за освобождаване и излизане от депресивното състояние и тяното системно практикуване гарантира пълно възстановяване и подобряване качеството на живот.
Общите симптоми при депресия са тревожност, огромна лична неудовлетвореност, отчаяние, понижена активност, липса на апетит, апатия към света, загуба на смисъл за живот и т.н.
За подобряване на състоянието освен медитативните техники е нужно да се утвърдят нагласи като търпение, състрадание към себе си , непредубеденост и постоянство.
Първото нещо, което е нужно да направим е да открием кое е това, което кара депресията да се връща отново и всеки път с по-голяма сила.
Когнитивно поведенческата терапия е най-подходяща за бързи резултати и предотвратяване на повторни епизоди.
Започне ли депресията да ни дърпа надолу, нашата реакция е да се опитваме всячески да се отървем от чувствата си, подтискайки ги или насочвайки мислите си към нещо друго.
Правиме сравнение със ситуацията, в която сме сега, с тази, която ни се иска да бъдем и неусетно попадаме в капана на депресивното състояние.
Започваме да се лишаваме от правото си на пълноценен и хармоничен живот, след което следва обезсърчаване нахлуване на негативни мисли.
Точно тук състрадателното медитативно самоосъзнаване може да изиграе огромна роля.
Пълноосъзнатостта, за която ще дам повече информация в следващият пост, премахва унинието и ни позволява да възстановим контакта с пълния набор от външни и вътрешни ресурси, от които черпим , за да се учим, развиваме и лекуваме и дори ще се удивим, колко много притежаваме у себе си.

Нужно е да осъзнаете, че в това, през което преминавате не сте сами. Просто позволете да Ви се помогне.

Диана Димитрова