неделя, 10 януари 2016 г.

Фригидните жени

"Фригидността е разпространена форма на полова импотентност при жената. Тя се състои в забавяне (или липса) на полово желание. Фригидността може да се дължи на обективни смущения: преумора, изтощение, неврастения, интоксикации и т.н. Но най-често причината за фригидността е психологическа.
Разбира се, трудно ми е да посоча общовалидна причина; всяка фригидност следва да бъде ;лекувана според случая. Трябва все пак да разгледаме "нормалните и ненормалните случаи на фригидност".
1. Нормална фригидност. В деветдесет процента от случаите вината е в мъжа... Много жени се страхуват, когато идва време да си лягат! Разиграват се толкова много тайни драми! Тези фригидни жени заявяват, че "ненавиждат половия акт".
По-точно би било, ако кажат, че ненавиждат начина, по който мъжът осъществява акта. А това съвсем не е едно и също. Фригидността и ненавистта към детеродния акт са често срещани реакции у много жени, които са напълно нормални. Необходимо е съвсем малко (често пъти от страна на мъжа!), за да се сложи край на подобно положение.
Става дума, пак повтарям, за нормален мъж и нормална жена. Мъжът никога не трябва да забравя колко по-сексуална от него е жената. Трябва да помни, че жената смесва в едно чувства, емоции и чувственост.
А какво се получава на практика? За повечето мъже половият акт се изразява в почти механични бързи действия, водещи почти веднага до задоволяване. Обратното, при жената половият акт трябва да бъде резултат на едно бавно движение напред.
Нуждаят ли се жените от ласки? Да, но най-вее от душевни ласки. Тук именно често се проявява мъжкото чувство за малоценност. Мъжете веднага изразяват желанието си да се "покажат силни и способни" и не позволяват да се получи нужното отпускане. Някои мъже наричат това "свян", а в случая се касае за страх, за липса на самоувереност и на доверие в партньорката.
За всяка нормална жена плътската любов е резултат от единение на чувствата. Този факт никога не бива да се забравя. Мъжът се нуждае от известна доза интуиция. А тя много често е погубена от мъжката логика и от разума.
Един мъж ми каза: "Интуиция ли? Но тя е присъща на жените! Да не съм  жена!". Това е смешно. Да си "силен мъж"(или да го вярваш), понякога е практично, стига да продължи по-дълго. Още повече, че мъжете от тази категория често пъти са единствените убедени в силата си ; жените никога не се лъжат в тези неща. Но не е ли по-добре за мъжа да се покаже нормално човешко същество, как мислите? Интуицията е необходима за мъжа, тя би могла да спаси милиони семейства, които едва се крепят.
Много са мъжете, които смятат, че щом като партньорката им проявява нежност, това автоматически означава полово желание. Каква грешка! Една от многото жени ми довери:"Той нищо не разбира. Много е интелигентен, но прави впечатление на грубиян в това отношение. Не смея да му се доверя, страхувам се да не се разплача и да се сгуша в прегръдките му, защото свършва винаги по един и същи начин.
Стана така, че вече ненавиждат половия акт и никога не се отпускам пред него...".
Жената се нуждае от сигурност и от нежност; тя очаква отговор, пълен с чувство и разбиране, очаква да срещне психическа стабилност у партньора. Колко жени таят в душите си неприязън към този партньор?...Неприязън, за която никога не споменават, но която съществува и може да завърши с фригидност. Защо става така? Защото те се сблъскват с неразбиране от страна на мъжа , с неспособността да се отпусне, с липсата на ласки и на нежност и т.н. Като и със страха да не би "той" да помисли изискванията на  жената за"женски глупости" и т.н.
Хармонията е хубаво нещо и тя е от съществено значение за женската сексуалност. Жените се стремят да я постигнат в цялата й пълнота. След като един композитор отделя толкова дълго време за композирането на една симфония, не мислите ли, че хармонията в сексуално отношение изисква и ние да постъпим по следния начин?
При нормалната фригидност отговоростта на мъжа може да бъде от друго естество. Известно е, че жената не трябва да чувства доминирането или слабостта на партньора, а физическата и психическата му стабилност. Тази е причината, поради която много жени остават(или стават) фригидни - именно, защото мъжът  е агресивен, страда от невроза, прекалено е нервен, женствен и пр.
В тези случаи фригидността е случайна, тя показва, че жената не може да се облегне на мъжката сила, защото тя чисто и просто не съществува. Тук става дума за късмет в лотарията на секса- да попаднем на истинския мъж.

2. Ненормалната фригидност. Останалите случаи на фригидност неизменно са доказателства  за смущения, настъпили в личността. Често пъти(както при мъжа) фригидността може да е породена от чувство за малоценност, което пречи на жената да се отпусне. Ако подобно чувство е станало съдба за стотици хиляди жени, защо да се чудим тогава, че фригидността е толкова разпространена?
Голяма част от фригидните жени са борбени натури. Те се бунтуват срещу ролята , отредена им от природата.
Тези ненормално фригидни жени смятат, че полът е някакъв вид съревнование, при което има доминиращ и доминиран. Лечението на фригидността им зависи от породилите я причини.
Съществуват, естествено, много причини за фригидност, тоно както при мъжката импотентност. Често откриваме полови фиксации към ситуации от детството, психическа привързаност към родителите, пораждаща инфантилност, невъзможност за задоволяване без мастурбиране(било самата жена, било от партньора й) и т.н.
Съществуват също така и всички перверзни, чието задоволяване зависи от "обратната" преверзност на партньора. Така мазохистката ще си намери партньор садист и обратното."

Източник // "Фантастичните победи на модерната психология" - Пиер Дако