неделя, 19 март 2017 г.

PLAZA - Hold Up

Общуването като социална перцепция


                                                                           

"Структурата на общуването се дели на :
1. Комуникативна страна на общуването
2. Интерактивна
3. Перцептивна

Комуникативната страна се изразява в обмен на информация.
Интерактивна: организация на взаимодействията между индивидите
Перцептивна: процес на въприемане и познание на партньорите в общуването.

Социална перцепция - процес на възприятие на външните признаци на човек и съотнасяне с неговите личностни характеристики.
В хода на социалнате перцепция се осъществява:
- емоционална оценка на другия
- опит за разбиране на причината за неговите постъпки
- създаване на собствена стратегия на поведение

Социална рефлексия - умението да разбираш, осмисляш съответните си постъпки и въздействие върху поведението на партньора.

Идентификация - мисловен процес за уподобяване, отъждествяване с партньора, с цел да се разберат неговите мисли и представи.

Каузална атрибуция - приписване на партньора както причините за поведение, така понякога и самите образци на поведение на някакви по-общи характеристики.

Рефлексия - мисловен процес, насочен към анализ, разбиране и осъзнаване на себе си, собствените действия, поведение, реч, опит, чувства с помощта на разума, логиката, думите и осъзнаване на това как аз възприемам и оценявам другите.

При каузалната атрибуция приписването се осъществява на основа на сходствата на поведението на лицето с някакъв друг образец, съществуващ в миналия опит на възприемащия.
Самият феномен на приписване възниква тогава, когато в човек има дефицит на информация за другия човек и я заменя чрез процесите на приписване.

Стериотипизация - прилагане на обща схема за възприемане и оценяване, изграждане на най-опростена схематична представа за другите и класификация на поведение в общи норми -  бързо ориентиране в ситуация.

Ефект на ореола - формиране на специфична нагласа у възприемащия чрез приписване на определени качества.
Този " образ" играе ролята на ореол, който пречи да се видят действителните черти и прояви на индивида.

Ефект на първичността и новината - Представената по-рано информация преобладава над последната в ситуации на възприемане на непознат човек."

Сублимен




Минаваше полунощ, асансьора спря, вратите се отвориха ...запътих се към дългия коридор...токчетата ми потъваха в мокета...в тишината наоколо се чуваше само дишането ми...пулса ми ускорен, зениците разширени, а сексуалността ми достигаше връхната си точка.
Нямах търпение да го видя, да вдишам от аромата му, да усетя желанието му, копнежа ...ръцете му...навсякъде по мен.
Спрях пред вратата на стаята...отвори ми...стоеше пред мен толкова магнетичен, внушителен, красив...с разкопчана риза...бяла и разхлабена вратовръзка, небрежно спряна на гърдите му.
Не откъсваше поглед от мен, очите му излъчваха топлина...желаеше ме...усещах го...хвана ме през кръста, рязко ме дръпна към себе си и затвори вратата...прокара пръсти по шията ми и ме бутна на леглото.
Без думи ми каза всичко...изостри до краен предел сетивата ми...и ме разпиля...

19.03.2017г
Dianne