петък, 6 май 2016 г.

Деменция



"Деменцията (от латински: Dementia – „без ум“) е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др. Деменцията обикновено е „болест на старостта“. Една от формите на деменция, но далеч не единствена, е болестта на Алцхаймер.

Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции.Деменциите могат да настъпят остро след травма, инфекции, мозъчен инсулт и др., но по-често те са в резултат на хронични и прогресиращи заболявания, водещи до пълна инвалидизация на болния.
Причините за деменция могат да бъдат от различно естество – съдови, инфекции, травми, интоксикации, тумори, генетични, метаболитни и др. Съществуват обаче голям брой деменции, които нямат конкретен причинител, като болест на Алцхаймер. Тези заболявания се наричат дегенеративни и са най-честата причина за деменция, особено сред по-възрастната част на населението.
Заболявания, протичащи с деменции:

1. Деменция в резултат на дегенеративни заболявания:
  Болест на Алцхаймер;
  Фронто-темпорална деменция;
  Болест с дифузни телца на Lewy;
  Болест на Паркинсон и др.
2. Съдови деменции в резултат на мозъчно-съдова болест.
3. Инфекции.
4. Травми.
5. Отравяне.
6. Генетични и метаболитни заболявания.
7. Туморни процеси.
Деменциите се лекуват от лекар след предварително поставена диагноза. От голямо значение е правилно поставената диагноза, тъй като поведението на лекаря и лечението на различните видове деменции се различават.Въпреки големият напредък на неврологията в последните години в областта на деменциите все още не е открито дефинитивно лечение на по-голямата част от дегенеративните заболявания, протичащи с дементен синдром.Ранното откриване на заболяванията и адекватното им лечение води до прекратяване или забавяне на прогреса на заболяването.

Първи признаци на деменция

    Вярно е, че деменция засяга предимно възрастните хора, но това не е нормален признак за стареене
Важно е да не се сбърка деменция с обикновеното забравяне, което е характерно за възрастните хора.
Деменцията има редица сериозни симптоми и диагностика на деменция се поставя само от лекар. Деменцията  е хронично или прогресиращо състояние, причинено от различни заболявания, които оказват влияние не само върху паметта, но и върху мисленето, поведението и способността за справяне с ежедневни дейности.
Лекува ли се деменция?
Деменцията се появява от най-различни причини. Основно тя е следствие от болестта на Алцхаймер и мозъчната атеросклероза. Болестта на Алцхаймер причинява 60% от случаите на деменция. Мозъчната атеросклероза е втората най-честа причина за деменция (20% от случаите).
   Има и други, по-рядко срещани причини за деменция, такива като алкохолизъм или сериозни инфекциозни заболявания, засягащи мозъка.
Най-тъжното и най-страшното нещо е, че деменцията все още почти невъзможно да се лекува. С помощта на мощни лекарства лекарите правят опити да запазят човешкия мозък, но паметта  не може да бъде  възстановена
Да се предотврати унищожаването на мозъка все още не е възможно, но най-важното е да се започне превенция възможно най-рано.
Добрата превенция на мозъка е свързана с решаване на кръстословици, редене на пъзели, четене на книги, попълване на логически тестове, судоку.
Пушенето, пристрастяване към алкохола, тлъстото месо диета не се отразяват благоприятно на мозъка. Един от основните проблеми е, че деменцията се открива много късно.

Първите признаци на болестта са:

1.Човек става разсеян, особено във връзка с това, което току-що се е случило
2.Има трудности в комуникацията. Хората не намират точните думи.
3.Хората започват да се губят в позната домашна обстановка.
4.Започва дезориентация във времето (час, ден, месец, година, сезон).
5.Не взема правилни решения.
6.Проявява  безразличие към всичко.
7.Губи се интерес към любими занимания.
8.Започват чести промени в настроението (от депресия до възбуда).
9.Проявява се гняв и агресия в ситуации, за които няма причини.

    Като правило, деменцията се развива бавно, в продължение на няколко години. Скоростта на зависи от причината на болестта и отделните индивиди. Така че първо могат да имат проява само един или два симптоми от изброените. При някои пациенти обикновено процесът отнема около 8-10 години.Честотата на поява на деменция се увеличава с възрастта. Често доста трудно се прави разграничение между началните стадии на деменция и забравянето при нормалното стареене.
Как се развива деменция-симптоми, които индикират това коварно заболяване?
При напредване на  възрастта често се случва  деменция  – човек започва да губи паметта, има нарушения на възприятията и поведението му е доста странно.
Съдовата деменция се появява след инсулт  по-често при по-възрастни хора. Тя се характеризира със загуба на паметта. Пациентите стават лесно раними, объркани,имат зрителни и слухови халюцинации.
Как се развива деменция-симптоми
Васкуларната деменция прави хората безпомощни, стига се до скандално поведение с различни нпреиатни прояви. Пациенти с васкуларна деменция могат да бъдат много опасни. Често под влиянието на зрителни халюцинации  пациентите с васкуларна деменция могат да бъдат крайно агресивни.
В напреднала възраст често има нарушения на паметта.
Старческата девменция е съпроводена от  допълнителни заболявания като хипертония, сърдечни удари, инсулти, пневмонии, и т.н.

Деменция-симптоми, които всеки трябва да знае:

1.Намалена памет. Пациентите започват да забравят да спрат водата, да изключат печката и др. Те могат да предизвикат  пожар или наводнение. те дори не си спомнят какво са яли на закуска, не помнят текущия месец и година. Реални събития  в паметта на пациенти с деменция започват да се заменят с събитията от далечното минало или измислени събития.
2.Агресия. Агресията обикновено се причинява от  страх или налудни преживявания.
3.Объркване. Пациентите не могат да намерят къщата си,, не помнят адреса, не знаят точно къде са.
4.Нарушения на съня, безсъние.  Понякога пациентите  вече не спят изобщо. Това е много сериозно нарушение, и изисква спешни мерки за лечение
Подходът на деменция трябва да бъде всеобхватно –  лекарства за подобряване на мозъчното кръвообращение, паметта се приемат. Както и и лекарства, които премахват психозата. Лечението отнема доста дълго време, но може продължи цял живот.Лечение на деменция може да се направи у дома и в болницата. Това зависи от степента на развитие на деменцията.
Хубаво е болният да посещава психиатър, който да му помогне в дадената ситуация.
Най-страшно е за близките, които се чувстват безпомощни и наранени.