събота, 30 януари 2016 г.

Половият инстинкт

" Сексът е една от основните съставки на психоанализата. Но нека уточним веднага: не трябва да смесваме секса със способността за продължение на човешкия род. Половият инстинкт не бива да бъде отъждествяван с желанието за полов контакт: появява се на бял свят заедно с човека.
   Тази смела идея, изказана от Фройд, му струва няколко допълнителни остри сарказми. Изглеждаше ни смешно и шокиращо едногодишно дете да има полов инстинкт. Но на никой не му минаваше през ум, че още по-смешно и шокиращо бе да се вярва, че този инстинкт се появява внезапно през пубертета!
А и каква е причинатачо човекът да бъде поставян извън природните закони?
- На този етап вече знаем, че половият инстинкт се проявява в безброй постъпки, при които  действието му изобщо не е било подозирано. Някои действия на детето спрямо собственото му  тяло са сексуални прояви (не казвам генитални). Някои жестове на син по отношение на майка му ( на дъщеря по отношение на бащата) са израз на същия инстинкт.
   Това, разбира се, е логично:сексуалността е налице от момента, в който присъстват и двата пола. Това е природен закон, от който няма защо да се опасяваме , при условие че разглеждаме сексуалността като нещо здравословно, инстинктивно и освободено от моралните табута, които се сипят върху нея."


Източник: "Фантастичните победи на модерната психология" - Пиер Дако