събота, 23 януари 2016 г.

Какво точно значи невербалната комуникация?

"Невербалната комуникация, често пъти наричана безсловесно поведение или език на тялото, е средство за предаване на информация-точно както и говоримия език- с тази разлика, че тя бива постигната посредством изражението на лицето, жестовете, докосването(хепртика), физическите движения( кинезика), позата украшенията по тялото(дрехите, бижутата, прическата, татуировките и т.н.), а дори и самия тон, тембъра и силата на гласа на съответния индивид( а не толкова съдържанието на казаното).
Невербалното поведение представлява приблизително  60 до 65% от междуличностната комуникация, а по време на любовен акт може да представлява дори 100% от комуникацията между партньорите.

Невербалната комуникация би могла също така да разкрие истинските мисли, чувства и намерения. По тази причина безсловесното поведение понякога бива определяно като издайник(то ни говори за за реалното състояние на мислите на дадена личност). Поради факта, че хората не винаги осъзнават, че общуват невербално, езикът на тялото често пъти е по-искрен, отколкото словесните изявления, които съзнателно са изфабрикувани така, че да обслужват целите на говорещия ."

Източник : "Какво казва тялото"  -  Джо Наваро    Марвин Карлис