сряда, 13 септември 2017 г.

Тревожни разстройства

Тревожните разстройства са разпространена форма на психично заболяване, които често причиняват съществени страдания и увреждания, водещи до намаляване качеството на живот.

Тревожни разстройства - преглед

Тревожността е нормална реакция при стрес, безпокойство или заплаха, но когато е тежка, продължителна или не съответства на обстоятелствата се превръща в тревожно разстройство.

Има няколко различни вида тревожни разстройства: например, генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство (социална фобия), паническо разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство. Засягайки човешкото настроение, мисли и поведение, тревожното разстройство може да затрудни справянето с ежедневните дейности в къщи, на работа или в училище, както и общуването.

Точният причинител на тревожните разстройства не е известен. Все пак, доказано е че, определени изменения във функциите на мозъка предполагат различни тревожни разстройства. В допълнение, социалните условия и стреса могат да допринесат за риска от развитие на тревожно разстройство.

Симптоми

Въпреки че се различават при отделните хора, типичните симптоми на тревожно разстройство включват страх, вътрешна напрегнатост, раздразнителност и слаба концентрация, а също и физически симптоми като сухота в устата, замаяност, напрегнатост в мускулите, изпотяване и сърцебиене – всички те затрудняват ежедневните дейности. Човек може да страда едновременно от повече от едно тревожно разстройство, а понякога и в комбинация с други разстройства на настроението като депресията (т.нар. „съпътстващи заболявания”). Едновременното възникване на тревожно разстройство и депресия е много често.

Генерализираното тревожно разстройство (ГТР) включва необяснима тревожност, че може да се случи нещо лошо. Типичните симптоми са прекомерно и неконтролирано безпокойство, тревожност и напрегнатост, заедно с физически симптоми като сухота в устата, лепкави ръце, изпотяване и виене на свят.

Социалното тревожно разстройство (СТР) кара хората да се страхуват или избягват обществени изяви. Човек се страхува, че той или тя ще се представят по начин, който може да бъде унизителен или объркващ.
Паническото разстройство се характеризира с внезапен пристъп на паника, свързана със значителен страх или нервност. Паническото разстройство може също да включва физически симптоми като изпотяване, болки, главоболие, гадене, силно сърцебиене или сухота в устата.
Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) причинява повтарящи се, натрапчиви и нежелани мисли, които водят до безпричинни страхове (натрапливости), свързани с хигиената, телесните секрети или здравето, например. Като отговор на тези страхове пациентите извършват специални ритуали (непреодолими импулси), включващи непрекъснато пране, чистене, къпане, непрекъснато проверяване и пре-проверяване или спазването на строга диета.
Статистика

Установено е, че тревожните разстройства засягат между 5 и 7 % от цялото население и че до 29 % от хората страдат от тревожно разстройство поне веднъж в живота си.1 През 2004 година над 28 милиона души по света са имали обсесивно-компулсивно разстройство и над 30 милиона са преживели паническо разстройство.2

Диагноза и лечение

Налични са много форми на лечение за ефективно справяне с тревожните разстройства, като на всеки етап от лечението подкрепата на семейството и приятелите е много важна.

Тревожното разстройство се диагностицира от лекар, като по време на прегледа той задава въпроси за симптомите, ежедневието и фамилната обремененост на пациента. Може да има и преглед на физическото състояние, за да се изключи друго заболяване. Ако се потвърди диагнозата тревожно разстройство се обмислят възможностите за лечение, включваща медикаменти, консултации, социална подкрепа, упражнения, техники за релаксация и самопомощ.

Във всички случай е важно да се потърси професионален съвет.

Референции

1. Baldwin, D.S. and Hirschfeld, R. M. A. (2005). Fast Facts: Depression, 2nd edn. Health Press, Oxford, UK.
2. World Health Organization (2004). Prevalence for Selected Causes in WHO Regions, 2004. http://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/PREV6%202004.xls. Accessed 16/09/11.
3. World Health Organization (2004). The Global Burden of Disease. 2004 Update. www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/2004_report_update/en/index.html. Accessed 16/09/11.