неделя, 14 февруари 2016 г.

Мъжественост при мъжете

   " Жената може лесно да манипулира мъжа, като използва темата за мъжествеността. Достатъчно е тя да каже: "Ти не си мъж, а мухльо." При това тонът й трябва да е уверен и напорист. И това е всичко! След тази фраза мъжът избухва. Това означава, че той не е достатъчно уверен в себе си, за да приеме спокойно тези обвинения за себе си. Или тръгва безмозъчно да доказва обратното - а на "мъдрата" жена само това й трябва. Друг нейн номер е -"хоп! " -  да припадне.

   Ако някой си мисли, че не всички мъже реагират на подръпването на струната на мъжествеността, трябва да има предвид и това, че не всеки мъж се счита за такъв.

   От подобен род манипулации можете да се защитите или с помощта на метода "Уточняване" , или чрез конфронтация."


Източник: "Как да манипулираме хората" - И. Зорин 

Желание за собствена значимост

   " Това е един от най-разпространените психологически комплекси. Хората се обиждат, когато им казват, че са глупави или тъпи. Чувстват се оскърбени или се разстройват заради всяка критична оценка по  техен адрес. Готови са да се бият до смърт, ако ги нарекат "свиня".
И това е , защото в детството си всеки от нас "сканира " модела на поведение на другите деца след нанесените обиди.

   Гонят се, бият се, обиждат се, настояват за вземане на думите назад. И всичко това има резултат. С времето децата израстват, а стереотипите се запазват.

   Всеки иска да расте, да се издига, да превъзхожда, да побеждава. При някои това се получава много добре, при други- не особено, а пък трети нищо не успяват да постигнат. Всеки от нас има камъче в "обувката", но само малцина успяват да се справят с него и да не обръщат внимание на думите. Обидите могат да се дължат на различни причини: лошо настроение( "не се чувствам добре, нека и той така да се чувства"), комплекс за непълноценност, желание да се унизи другия. Но най-често човек оскърбява, за да накара някого " да вибрира". Именно тогава може лесно да го управлява."


Източник:  "Как да манипулираме хората" - И. Зорин