вторник, 27 юни 2017 г.

Какво се случва, когато преодолеем страха

Какво се случва, когато преодолеем страха си

Страхът влошава качеството ни на живот. Страхът блокира желанието ни да действаме, когато усетим, че искаме да направим нещо, независимо малко или голямо е то - да шофираме, да общуваме, да говорим пред повече хора, да пътуваме със самолет, да постигаме бизнес успехи... Страхът ни пречи да се отпуснем и да се наслаждаваме на живота. Страхът е бариера пред успешната реализация и в личен, и в професионален план. Страхът ни кара съвсем неосъзнато, дори от позицията, че им правим добро, да ограничаваме и другите, особено децата и хората в обкръжението ни, които са по-податливи на външни влияния. А това създава живеещи в страхове и ограничения хора поколение след поколение. Страхът е онази тъмна част в човека, с изключение на защитните страхове, която извадена на светло, ни показва какво всъщност губим, докато го изживяваме и се водим от него. Страхът е сянката, зад която крием потенциала си.

Ето едно малко упражнение, с помощта на което можете да осъзнаете както страховете си, така и възможностите и преживяванията, които се крият зад тях:

Затворете очи и се отпуснете. Влезте в страха, Изживейте го! Вижте се какъв сте, какви са преживяванията ви, какви действия предприемате и какви резултати постигате! 
Представете си сега, че сте се освободили от този страх! Вижте се как изглеждате, какво правите, как се чувствате, какво постигате!
Когато приключите, осъзнайте онова, което сте, което можете, което правите, когато живеете в страха и това, което можете да бъдете, правите, имате, преживявате, постигате, когато сте свободни от страха.
В този момент направете своя избор!

От къде зная всичко това?
Когато бях дете, често ми говореха, че съм страхлива . Казваха ми също, че съм срамежлива и не мога да общувам. Една бариера, която родителите ми бяха създали съвсем неосъзнато в мен, в моменти, когато са се опитвали да ме предпазят от „опасностите“ на живота. Така ме ограничаваха в общуването, в предприемането на действия и премерени рискове, когато имах определени желания да направя нещо градивно или да постигна това, към което се стремя.
Този модел ме преследваше години наред. Буквално го живеех. Дори да имах идея, нито знаех как, нито можех да предприема действия, за реализирането й. Страхът от шофиране, ме спираше дори да се запиша на курс, за да се науча да карам кола. Страхът от общуване и от говорене пред хора ми пречеше да споделям нещата, които знам и, с които бих могла да съм полезна и на други хора. Страхът, че не мога да се справя сама с живота ме държеше години наред в един безумен брак, който не само нямаше развитие, но и бавно и сигурно ме убиваше.
Осъзнавах, че има нещо, което ми пречи да живея пълноценно, но нито знаех какво е, нито пък как да се справя с него.
Едва, когато изучих НЛП и се зарових дълбоко в себе си, осъзнах страховете си. Тогава започнах да се освобождавам от тях...   Продължава тук:  https://maria-nlptherapy.blogspot.bg/2017/06/blog-post.html

Автор: Мария Демирева