събота, 30 април 2016 г.

Тиранията на думата "трябва" - Карен Хорни(1885-1952)

"Социалните среди-семейство, училище, работно място или по-широка общност-развиват културни "норми", поддържани от определени убеждения. Карен Хорни, психоаналитик от немски произход, твърди, че нездравите или "токсични" социални среди, могат да формират у индивидите нездрави системи от убеждения и да им пречат да осъществяват своя най-висок потенциал.
   Важно е да можем да различим кога не действаме съгласно самостоятелно придобити убеждения, а според такива, които ни вменява отровната среда. Те играят ролята на внедрени в нас послания, особено под формата на "трябва", например:"Трябва да съм признат и известен", или "Трябва да отслабна."
Целта на Хорни е да научи пациентите си да осъзнаят двете влияния в душата си: "истинският Аз" с автентични желания и "идеалния Аз", който се стреми да изпълни изискванията на всички"трябва". Идеалният Аз пълни умовете с идеи, които са нереалистични и неподходящи в търсенето на истинското себе си, и генерира отрицателна обратна връзка, базирана на " неуспехите" на истинския Аз да постигне очакванията на идеалния Аз.
   Това води до развитието на трети, нещастен Аз - "презирания Аз".
Всички тези "трябва" са основа на " сделката ни със съдбата" и, ако им се подчиняваме, ще можем да контролираме външните реалности, макар че те всъщност ни водят до дълбоко нещастие и невроза.
   Гледната точка на Хорни има пряко отношение към собствената й социална среда-Германия от началото на ХХв., когато са доминирали правилата."

Източник: "Книгата за психологията"
Издателство: Книгомания