понеделник, 22 февруари 2016 г.

Чувство за вина

"Чувството за вина се явява като страничен ефект на свръхотговорността. Възможно е да ви се струва, че правите нещо лошо спрямо него и затова заслужавате да страдате. Дори много добре да знаете, че подобни чувства са нерационални, това с нищо не променя нещата. До известна степен може да си помогнете да запазите верния си поглед към ситуацията, като си напомняте, че повечето хора се чувстват виновни не поради нещо, което са направили или не са направили, а просто защото са свръхотговорни и това чувство им се отдава с лекота. Изключително важно е да съумеете да разграничите болката и неудобството, които ви причинява това чувство, от нуждата да изкупите въображаемата си вина (като се върнете, не отстоявате докрай интересите си при развода, продължавате да се виждате с него след раздялата). Ако не успеете да прогоните това чувство от душата си, то поне на всяка цена се опитайте да го овладеете и не му позволявайте да предопределя действията и решенията ви. Постепенно то ще отзвучи от само себе си. А ако ви измъчва твърде силно или ви се струва, че продължава твърде дълго, може да потърсите специализирана помощ. И не забравяйте, че ако останете с мъжа, ще се чувствате все по-потиснати и все по-зле."

Източник: "Да си го кажем направо:мъжете са задници.А могат ли жените да ги променят." - Джоузеф Рок, Бари Дънкан

Какво прави от мъжа задник?

"Всеки си има мнение относно това какво прави мъжа достоен да носи алената  буква "А" (като тук не говорим за "изневерник").
Нека изясним кои характерни черти имаме предвид , когато употребяваме този термин:

   1. Нечуствителност към партньорката. Не изглежда кой знае какво непосилно изискване да проявиш малко внимание към това, което харесва или не харесва партньорката ти, кое я кара да се чувства добре и кое я наранява. Тези мъже не го правят.

   2. Егоизъм. Друго разковниче към изграждане на наистина успешна интимна връзка е способността в разумни граници да поставят нуждите , изискванията и желанията на партньора си пред своите собствени. Тези мъже не притежават такава способност.

   3. Неспособност да поемат отговорност за саммите себе си. Когато между двама души нещата не вървят , вина за това имат и двамата. Тези мъже или не осъзнават собствения си принос за влошаването на взаимоотношенията, или твърдят, че не могат да променят начина си на поведение. Все някак намират начин да обвинят вас за всичко.

   4. Правят жвота на партньорката си по-тежък, вместо да го облекчат. Една от причините , поради която хората заживяват заедно, е да имат с кого да споделят всичко и така да облекчават бремето на живота. Тези мъже само увеличават житейските тегоби по много и най-различни начини.

   5.Съревнование, не сътрудничество. Добрите взаимоотношения в една интимна връзка означават споделяне и съвместна работа. Тези мъже се съревновават, сякаш това да печелиш и да бъдеш винаги прав е много по-важно, отколкото да се разбираш с партньорката си.

   6. Нужда да упражняват контрол. Най-добрите интимни взаимоотношения се изграждат между равни хора, които се отнасят един към друг с взаимоуважение и си поделят отговорностите. Тези мъже изпитват нужда да държат всичко в свои ръце, те да командват парада и да дърпат конците.

   Смущаващо голям брой мъже отговарят на тези критерии. И макар да е възможно въпросът  защо са станали такива да разпалва интелектуалното ви любопитсвто, за вас е много по-належащо да разберете дали човекът , с когото живеете, е задник или не."

Източник: "Да си го кажем направо: мъжете са задници. А могат ли жените да ги променят." - Джоузеф Рок, Бари Дънкан