петък, 8 януари 2016 г.

Интересно за Lavandula angustifolia Mill или накратко Лавандула

- Родината на лавандулата е Южна Европа. Среща се като самораслек, особено в западната част на средиземноморската област ( Ю. Франция , Италия и Испания).

- Като подправка се ползват листата на лавандулата или стръкове с цветчета и листата.

- Растението има силна, но приятна миризма с горчив-лют вкус.

- В медицината се употребява като средство против спазми , за лекуване на дихателните органи.

- В кулинарията има своите почитатели. Голяма популярност има в италианската, френската и испанската кухня.

- Използват се сушени и пресни листа. С тях се яроматизират задушено месо, риба и зеленчукови супи.

- В сосове задължително се използва сушена лавандула.

- Лавандулата прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка. Букетът се получава силен и е предназначен за гурманите.

- Отдавна с лавандул се ароматизират вина, ликьори  и безалкохолни питиета.


Източник // "Рецепти" - Александър Илиев