- Родината на лавандулата е Южна Европа. Среща се като самораслек, особено в западната част на средиземноморската област ( Ю. Франция , Италия и Испания).
- Като подправка се ползват листата на лавандулата или стръкове с цветчета и листата.
- Растението има силна, но приятна миризма с горчив-лют вкус.
- В медицината се употребява като средство против спазми , за лекуване на дихателните органи.
- В кулинарията има своите почитатели. Голяма популярност има в италианската, френската и испанската кухня.
- Използват се сушени и пресни листа. С тях се яроматизират задушено месо, риба и зеленчукови супи.
- В сосове задължително се използва сушена лавандула.
- Лавандулата прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка. Букетът се получава силен и е предназначен за гурманите.
- Отдавна с лавандул се ароматизират вина, ликьори и безалкохолни питиета.
Източник // "Рецепти" - Александър Илиев
- Като подправка се ползват листата на лавандулата или стръкове с цветчета и листата.
- Растението има силна, но приятна миризма с горчив-лют вкус.
- В медицината се употребява като средство против спазми , за лекуване на дихателните органи.
- В кулинарията има своите почитатели. Голяма популярност има в италианската, френската и испанската кухня.
- Използват се сушени и пресни листа. С тях се яроматизират задушено месо, риба и зеленчукови супи.
- В сосове задължително се използва сушена лавандула.
- Лавандулата прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка. Букетът се получава силен и е предназначен за гурманите.
- Отдавна с лавандул се ароматизират вина, ликьори и безалкохолни питиета.
Източник // "Рецепти" - Александър Илиев