събота, 17 септември 2016 г.

Личностни аспекти на старостта - Теодор Гергов

" Счита се, че старческата възраст е период, който се характеризира  с дълбока реорганизация и промени и в Аз-концепцията. L' Ecuyer /1990 / обобщава, че след 60-ата година Аз-концепцията на хората непрекъснато се изменя в зависимост от появата на разнообразни и многобройни нови ситуации в живота. Настъпилите изменения са диференцирани в зависимост от важността на новите ситуации и събития.

Schaie /1996 /  и Baltes /1993 / също застъпват становището, че Аз-концепцията се развива през целия живот, като по време на старостта нейното развитие е свързано не толкова с процесите на стареенето, колкото с жизнените събития и измененията с материалното положение, здравния и социален статус, сферата на общуване и др.

Поддържането на положителен Аз- образ влияе позитивно върху продуктивността и адаптацията на старите хора. Понякога се актуализират фрагменти от предходни жизнени роли, които са допълнителен източник на активност. Намирането на ново амплоа играе ролята на преграда за негативни психични тенденции и повишава самооценката. "

Извадка - "Личностни аспекти на старостта "  - Теодор Гергов