неделя, 28 май 2017 г.

Генитален етап

" След периода на психосексуален покой, наречен латентен, пубертетът носи със себе си появата отново на фалически стремежи и по-реалистичните способности за тяхното изразяване.
Мастурбацията става източник на еротично удоволствие и изглежда толкова универсална и неотложна, че Фройд нарича този юношески импулс онанизъм по необходимост.
Въоръжен с пълния набор от гениталите на възрастния и със сексуалните импулси, растящия юноша измества своята привързаност от родителите към връстниците първо от същия пол/кратка хомосексуална фаза непосредствено след пубертета/, а после към другия пол.
В напълно интегрирания възрастен психосексуалните импулси си намират израз в дейсността с партньора от другия пол на приблизително същата възраст.
Още по-важен е фактът, че тези импулси вече не са чисто нарцистични/каквито са в предгениталните етапи/.
Психосексуалните импулси сега се разширяват и генерализират към алтруизъм, приятелство, споделяне и любов с по-зряло качество."

Източник: Енциклопедия Психология

Психодрама

Психодрамата е метод на психотерапия, създаден от Якоб Морено. В този подход се използват техники от драмата, чрез които клиентът изиграва минали, сегашни или очаквани житейски ситуации и роли, опитвайки се да ги разбере по-пълно и да постигне катарзис. Изиграват се роли или се преиграват значими събития, за да се помогне на хората да разпознават и изживяват скрити чувства, потискани до този момент, да съумеят да ги изразяват пълно и свободно и да се насърчи изпробването на ново и по-ефективно поведение.
Морено твърдо вярва, че изиграването на проблемите има по-голяма терапевтична стойност, отколкото ако просто се говори за тях. Неговите техники насърчават действието, междуличностното взаимодействие и срещите, изразяването на чувства в настоящия момент и проверката на реалността. Срещата се извършва в контекста на "тук и сега", независимо дали изиграването се отнася до минало или до очаквано събитие.
Според Морено спонтанността и творчеството са основни характеристики на здравата и жизнена личност.
Ключът към успешната психодрама е чувствителността и техническата компетентност на водещия. Психодрамата може да бъде мощна форма на терапевтична намеса, която може да доведе до освобождаване  на задушени чувства и по-дълбоко себеразбиране, а по този начин до конструктивни промени в поведението, но може да има  сериозни отрицателни последствия за участниците."

Източник: Енциклопедия Психология

За равносметките накратко

Когато нощта настъпи правиш равносметка на живота си.
Теглейки чертата осъзнаваш къде си дал повече, къде по-малко и ако резултата не ти хареса го коригираш.
Само, че понякога някои неща не търпят корекции и ти се налага да използваш своето умение за приспособяване към ситуацията.
Тогава разбираш силата на грешката си, на пропуска си и на лекотата с която си позволил това да се случи.
И продължаваш, знаейки, че трябва да шиеш рани.
Неизбежно минаваш през болката, ако искаш да стигнеш докрая, да завършиш шева и да оставиш времето да си свърши работата.
Както казах и преди, то обаче не лекува, само спира кръвта и съединява тъканта, но белезите остават, за да напомнят за себе си, за миналото ни, за всичко, което искаме да заличим.
И ето тук ни е грешката. В стремежа си да заличим миналото, ние оставаме фокусирани върху него, вместо да вдигнем поглед и продължим с отворени очи...напред...там, където чака собсвтеното ни Аз...

28.05.2017
Диана