неделя, 28 май 2017 г.

Психодрама

Психодрамата е метод на психотерапия, създаден от Якоб Морено. В този подход се използват техники от драмата, чрез които клиентът изиграва минали, сегашни или очаквани житейски ситуации и роли, опитвайки се да ги разбере по-пълно и да постигне катарзис. Изиграват се роли или се преиграват значими събития, за да се помогне на хората да разпознават и изживяват скрити чувства, потискани до този момент, да съумеят да ги изразяват пълно и свободно и да се насърчи изпробването на ново и по-ефективно поведение.
Морено твърдо вярва, че изиграването на проблемите има по-голяма терапевтична стойност, отколкото ако просто се говори за тях. Неговите техники насърчават действието, междуличностното взаимодействие и срещите, изразяването на чувства в настоящия момент и проверката на реалността. Срещата се извършва в контекста на "тук и сега", независимо дали изиграването се отнася до минало или до очаквано събитие.
Според Морено спонтанността и творчеството са основни характеристики на здравата и жизнена личност.
Ключът към успешната психодрама е чувствителността и техническата компетентност на водещия. Психодрамата може да бъде мощна форма на терапевтична намеса, която може да доведе до освобождаване  на задушени чувства и по-дълбоко себеразбиране, а по този начин до конструктивни промени в поведението, но може да има  сериозни отрицателни последствия за участниците."

Източник: Енциклопедия Психология

Няма коментари:

Публикуване на коментар