петък, 2 ноември 2018 г.

Физически аномалии у престъпника по рождение

                                            Главният и малкият мозък

Основната и най-честа аномалия са преобладаващите макроскопични отклонения в лявото полукълбо, които са свързани със сетивното и функционалното левичарство, присъщо на престъпниците и придобито от заболявания.
Най-забележимата аномалия при малкия мозък е хипертрофията на вермиса, която представлява междинния лоб, открит у нисшите бозайници.
Аномалиите при гънките на главния мозък се състоят най-вече в анастомотични /15/ нагъвания, удвояване на фисурата на Роландо /16/ , честото наличие на четвъртата фронтална гънка, неправилното развитие на прекунеуса /17/  (както у много видове човекоподобни маймуни) и т.н.
Още по-чести биват аномалиите от чисто патологичен характер. Такива са: сраствания на менингите/18/, частична атрофия, удебеляване на pia mater/19/, конгестия/20/ на менингите, центрове с омеквания, съшиване на зрителните таламуси/21/, атрофия на corpus callosum/22/ и т.н.
 От огромно значение също така са хистологичните/23/ аномалии, открити от Ронкорони/24/, в мозъците на престъпници и епилептици. При нормалните индивиди слоевете на фронталната област са разоложени по следния начин (фиг.6)

1. Молекулярен слой.
2. Повърхностен слой от малки клетки.
3. Слой от малки пирамидални клетки.
4. Плътен слой от малки нервни клетки.
5. Слой от полиморфни/25/ клетки.

При някои животни- кучето, човекоподобните маймуни, заека, вола и домашните птици, повърхностният слой често не съществува, а дълбокият се открива само до някаква степен у маймуните.
У престъпника по рождение и у епилептика преобладават големите, пирамидалните и полиморфните клетки , докато при нормалните индивиди - малките, триъгълните и звездообразните.
Също така преходът от малките повърхностни към по-големите нервни клетки не е достатъчно  равномерен, а броят на нервните клетки е забележимо под средния. Нещо повече, при норално устроения мозък нервните клетки са съвсем малко или въобще липсват в бялата субстанция, а у родените  престъпници и епилептиците те са в изобилие из тази част на мозъка.

Анормалната морфологична подредба, описана от Ронкорони, е навярно анатомичното отражение на наследствени изменения и разкрива разстройства при нервното развитие, които водят до "морална лудост" или епиелепсия, съобразно със сериозността на болестните състояния, от които произтичат. / фиг.6/.

1. Молекулярен слой.
2. Вътрешен зърнист слой.
3. Слой на малките пирамидални клетки.
4. Слой на големите пирамидални клетки.
5. Плътен слой от малки нервни клетки или плътен зърнист слой.
6. Слой от полиморфни клетки.

Тези аномалии в крайниците, трупа, черепа и преди всичко в лицето, щом бъдат много на брой и ясно изразени, съставляват онова, което е познато на криминалните антрополози като престъпен тип- точно по същия начин, както сборът от характеристиките, присъщи на кретените, формират така наречения кретенски тип.
И в двата случая аномалиите нямат съществено значение, понеже те не са нито причината за противообществените наклонности на престъпника, нито за умствената недостатъчност на кретена.
Те са външните и видимите признаци за един загадъчен и сложен процес на дегенерация, който в случая с престъпника събужда злостни импулси, до голяма степен от атавистичен произход.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

/15/ - От анастомоза, т.е. с изкуствена връзка - бел.прев
/16/ - Разделящата цепнатина между фронталния(предния) и париеталния (теменния) мозъчен лоб.- бел. прев
/17/ - Участъкът от теменния лоб, в който се формират самосъзнанието, паметта и визуалните възприятия ( нар. още "център на щастието") - бел.прев
/18/ - Мозъчнит еобвивки ( твърда, паяжиновидна и мека ) - бел. прев
/19/ -pia mater ( лат., букв. нежна майка): - най-крехката вътрешна част на менингите - бел. прев
/20/ -Наплив на кръв - бел. прев
/ 21/ - Таламус: част от междинния мозък, служеща като "дистрибутор" на информацията от сетивата -бел. прев
/ 22/ - corpus callosum/лат., букв., мазолето тяло/:масивна " плочка" от бяло мозъчно вещество, намираща се в дъното на разделителната надлъжна цепнатина / фисура/ и свързваща полукълбата - бел. прев
/ 23/ - Или тъканните- бел. прев
/24/ -  Ронкорони, Луиджи (1865 - 1957): итал. медик и психиатър с важни изследвания
/25/ -  Многообразни, с разл. форма - бел.прев


Източник: "Престъпният човек" - Чезаре Ломброзо