събота, 30 декември 2017 г.

Явно съдържание и латентни мисли на съня

"...Имате ли кураж да се заемем с тълкуването на цял сън? Нека видим дали сме готови за тази задача.Няма, разбира се, да избера най-неясния, но все пак ще взема такъв, в който са изразени свойствата на съня.
И така една млада, но от доста години омъжена жена сънува: На театър е с мъжа си. Партерът е наполовина празен. Мъжът й разказва, че Елиза Л. и годеникът й също са искали  да дойдат, но им предложили лоши места, три билета за 1 флорин и 50 крони. Те, разбира се, не можели да ги приемат. Тя отвръща, че това не е беда.

Първото, което ни съобщава жената, е, че поводът за съня се засяга в явното му съдържание. Мъжът й наистина разказвал, че Елиза Л., една позната, приблизително нейна връстничка, се е сгодила.
Сънят е реакция на това известие. Вече знаем, че за много сънища лесно се намира повод от предния ден, че сънувалият често го посочва без всякакви трудности. Подобни сведения жената ни дава и за другите елементи на явния сън.
 Какво означава детайлът, че половината партер е незает?
Това е намек за реална случка от предишната седмица. Тя била решила твърдо да отиде на едно представление и затова си купила билети отрано, толкова рано, че трябвало да плати такса за предварителна продажба. Когато отишли в театъра, станало ясно колко излишни са били притесненията й, защото едната половина на партера била почти празна. МОжела да купи билетите и в деня на представлението. Мъжът й не пропуснал да й се присмее за тази прибързаност. А откъде идват 1 флорин и 50 крони? От съвсем друг повод, който няма нищо общо с първия, но също се отнася до известие от предния ден. Снаха й получила 150 флорина като подарък от мъжа си и първата й работа била, гъската глупава, да хукне при бижутера и да си купи за всичките пари едно бижу. А откъде идва числото 3?
 За това тя не може да каже нищо, освен ако приемем за съществено хрумването, че годеницата Елиза Л. е само три месеца по-млада от нея, омъжената близо десет години жена. А тази безсмислица да се купят три билета за двама души? За това не казва нищо, отказва изобщо да съобщава по-нататъшни хрумвания и сведения.
Тя обаче ни даде толкова материал със своите няколко хрумвания, че той позволява да се отгатнат латентните мисли на съня. Прави впечатление, че в коментарите й към него на много места се явяват определения за време, свързващи различни части на материала. Купила е билетите за театъра прекалено рано, преждевременно, тъй че трябвало да плати повече за тях; по същия начин снахата побързала да си купи бижуто, сякаш за да не пропусне. Ако прибавим към така подчертаното "по-рано", "прибъразно", повода за съня, новината, че само три месеца по-младата приятелка все пак си е намерила добър мъж, и упрека към роднината, че е глупаво да се бърза толкова, спонтанно се оформя следната конструкция на латентните мисли, на които явният сън е силно изопачен ерзац:
"Глупост беше от моя страна да избързвам толкова с женитбата. От примера на Ели виждам, че и по-късно щях да си намеря мъж."
/Прибързването е изобразено чрез покупката на билетите и на бижуто от роднината. Женитбата е заместена от посещението в театъра. Това е основната мисъл; бихме могли навярно да продължим, макар и с по-малка сигурност, защото тук анализът не бива да се извършва без коментара на сънувалата: "И щях да намеря сто пъти по-добър за тези пари!" / 150 флорина са сто пъти повече от 1,50/.
Ако заместим парите със зестрата, това ще рече, че мъжът се купува със зестрата; както бижуто, така и лошите билети заместват мъжа. Още по-желателно би било елементът " три билеъта" да има нещо общо с мъж. Но за това още нямаме сведения. Отгатнахме само, че сънят й изразява нейното пренебрежение към мъжа й и съжалението й, че се е омъжила така рано.

Според мен така резултатът от това първо тълкуване на сън по-скоро ще ни изненада и обърка, отколкото удовлетвори. Прекалено много ни се струпа наведнъж, повече, отколкото в момента можем да осмислим.
Вече виждаме, че не ще изчерпим поуките от това тълкуване. Нека побързаме да отбележим онова, което със сигурност представлява ново познание.
Първо. Забележително е, че в латентните мисли акцентът пада върху елемента "прибързаност", докато в явния сън не се открива нищо от него. Без анализа нямаше и да подозираме, че този момент играе някаква роля. Излиза, че е възможно тъкмо главното, централното в несъзнаваните мисли да не се появи изобщо в съня. Така впечатлението от целия сън се променя основно. Второ. В съня се среща една не;епа комбинация - три за 1,5, флорина. В съновните мисли отгатваме : беше глупост / да се омъжа толкова рано/.
Можем ли да отхвърлим допускането, че мисълта:"беше глупост", се изобразява тъкмо чрез включването на такъв абсурден елемент в съня?Трето. Една съпоставка показва, че връзката между явни и латентни елементи не е проста, че съвсем невинаги един явен елемент замества един латентен. По-скоро трябва да се предположат множествени отношения между два лагера, при които един явен елемент представлява няколко латентни или един латентен - няколко явни.
Относно смисъла на съня и отношението на сънувалата го към него също могат да се кажат много изненадващи неща. Тя приема тълкуването, но му се учудва. Не знаела, че изпитва такова пренебрежение към мъжа си, не виждала и причини за това. Следователно тук има много неизяснени неща. Наистина мисля, че засега не сме готови за тълкуване на сънища, че още има да се учим и подготвяме."

Източник: "Лекции за въведение в психоанализата - Зигмунд Фройд