събота, 13 февруари 2016 г.

Гордост

   "Гордеем се със страната си. Гордеем се със семейството си. Гордеем се със себе си. Това е добре. Но всъщност това е нашата слабост, която ни прави уязвими.

   Разновидност на гордостта е горделивостта. С поред религията това е най-големия човешки грях. "Аз никога няма да му се извиня. Той не го заслужава" или "Никога нищо няма да поискам от него. Ще има да чака". Да се мислиш за по -значим от ближния си- това е горделивост.

   Безспорно тя е проява на слабост. Манипулаторите усещат добре горделивостта и я използват за постигане на целите си."


Източник: "Как да манипулираме хората" - И. Зорин  

Вина

" В живота много често едни оценяват други. Понякога тази оценка е толкова сурова, че човек започва да изпитва чувство на вина. "Ти подведе не само мен, но и целия екип", "Ти си виновен за лошите ни отношения!".
Подобни фрази много често могат да бъдат чути в ежедневието ни. За да разберем дали имаме вина, или не, отначало трябва да си изясним кой ни съди. Често въздействието е с определени, доста користни намерения.

   Питам свои клиенти-ръководители: "Според вас кое има по-голямо значение- умението за натоварване с отговорност или за освобождаване от чувството за вина? Отговорите са различни. За едни ръководители е много важно да натоварват подчинените си служители с отговорност. Някои дори не разбират защо служителите им ги напускат. Изобщо не се досещат, че хората имат различни възможности. Едни могат да бъдат натоварени с големи отговорности, а други се оказват смазани и от най-малките ангажименти, които са им поверили. Не всички разбират, че освобождаването от чувството за вина е полезно и съществено. Служителят ще бъде много благодарен и това ще го мотивира да работи добре.

   Манипулаторите обичат да управляват своите жертви чрез чувството за вина. Това не е приятно. Но понякога марионетката е толкова потисната от вината, която изпитва, че губи способността си да анализира и да разбира правилно нещата.
Много жалко, че някои родители (най-често майките) възпитават децата си тийнейджъри, като използват чувството за вина. Те не разбират, че като натоварват крехките детски души, сами разрушават отношенията си с тях.

   Как да се противопоставите на манипулатора? Не трябва да се оправдавате. Помнете: "Този, който е прав, не доказва нищо, а който доказва- не е прав." Бъдете уверени в себе си, в своите мисли и действия. Тогава нито един манипулатор не може да ви навреди."


Източник: "Как да манипулираме хората" - И. Зорин

"Как да манипулираме хората" / И. Зорин

"Справедливост.

   Всички искаме справедливостта да тържествува винаги и навсякъде. Но всеки човек има своя собствена справедливост.

   Понякога можем да чуем някой да произнася : "Но това е несправедливо!" Манипулаторът иска да посочи на марионетката, че това, което казва или прави, не е справедливо.
Въпросът е в друго- за кого то не е справедливо? и тъй като всеки има своя  справедливост, оказва се, че това, което е справедливо за един, може и да не е за друг.
Ако чуете тази фраза, уточнявайте за кого това не е справедливо. напълно е възможно  то да не е справедливо само за манипулатора. Защото "просто не му е харесало". Не си мислете, че той е борец за всеобща справедливост. Ако нещо е справедливо за вас, какво значение има тогава човечеството?"


Източник: " Как да манипулираме хората" И . Зорин