неделя, 26 март 2017 г.

Нагони на Аза

Ichtriebe
        "В третата теория на нагоните /формулирана от Фройд в годините 1910 -1915/ нагоните на Аза обозначават един специфичен тип нагони, чиято енергия Азът употребява в защитния конфликт.
Те са отъждествени със себесъхранителните нагони и са противопоставени на сексуалните.
        В първата Фройдова теория за нагоните, която противопоставя сексуални нагони и себесъхранителни нагони, последните се наричат "нагони на Аза".
Фройд описва най-напред психичния конфликт, противопоставяйки сексуалността на една изтласкваща защитна инстанция -Аза.
На Аза обаче не се приписва определена нагонова основа.
От друга страна, още в Три студии върху теорията на сексуалността Фройд ясно противопоставя сексуалните нагони на това, което нарича "нужди", показвайки как първите се пораждат, опирайки се на вторите и след това отдалечавайки се, особено в автоеротизма.
При формулирането на своята "първа теория за нагоните" Фройд се стреми да постави в съответствие тези две противопоставяния: клиничното противопоставяне в защитния конфликт между Аза  и сексуалните нагони и генетичното противопоставяне между себесъхранителни  функции и сексуален нагон в произхода на човешката сексуалност.
      Чак през 1910г. в Психогенното нарушение на зрението от гледна точка на психоанализата Фройд прегрупира всички несексуални "големи нужди" под името "себесъхранителни нагони" и от друга страна, ги обозначава като "нагони на АЗа", участващи в психичния конфликт. Двата полюса на този конфликт в крайна сметка се определят като сили: " От съвсем особено значение за нашия опит за обяснение е неоспоримото противопоставяне между нагоните, служещи на сексуалността, на получаването на сексуално удоволствие, и другите, които имат за цел съхранението на индивида, нагоните на Аза.
Всичките органични нагони, които действат в нашата душа, можем да класифицираме, според думите на поета, като "глад" или "любов".

Източник: "Речник на психоанализата" - Ж. Лапланш

Метод "Стоп" на мисълта. Самоконтролът върху мислите. Замяна на отрицателните мисли с положителни.




"Мисловният процес е най-важен за предотвратяване на нежелателните чувства.
Трябва да мислим реалистично и съзнателно да управляваме  чувствата си. Повтаряйте си правилото: "Аз контролирам своите мисли.Чувствата са плод на моите мисли.Следователно аз контролирам своите чувства."
Такъв контрол не е лек за емоционалните хора, а те се нуждаят най-много от него.
Единственият начин да избегнете отрицателните чувства е да търсите други мисли и убеждения, да експериментирате с тях, да изберете тези, които са най-подходящи за вас, водят най-бързо и успешно до постигане на вашата цел и да ги осъществите сега, незабавно.
      Този метод се използва за упражняване  на самоконтрол върху всички мисли, преминаващи през съзнанието ни, за отстраняване на отрицателните чувства.
       Ако досега не сте анализирали мислите си, вие сте допускали в съзнанието ви да преминават автоматични отрицателни мисли, които са ви причинили големи духовни и материални щети. Всичко лошо, което сте преживели досега: болести, неуспехи, загуби, се дължи на това, че не сте обръщали внимание на най-важния въпрос: какво мислите.
       Всяка мисъл е енергия, която отправяме във Вселената и която въздейства върху външния свят / събития, хора, ситуации/. В резултат получаваме подобен отговор.
Положителните мисли са мощно положително енергийно излъчване, което поражда у другите субекти подобни мисли и ни носят само печалба /здраве, успехи, любов, пари/.
       Големите загуби в живота започват от една отрицателна мисъл, която се загнездва в съзнанието  ни и се развива, тялото ни реагира със съответните емоции, обхваща цялото ни тяло и "ражда" лоши, недостойни постъпки, вреди, неуспехи, загуба на пари, на уважение, нещастие и престъпления.
      Затова трябва да обърнем голямо внимание на това, какво мислим. Всяка мисъл, преминаваща през съзнанието ни, оставя следа в живота ни.
Мисълта е толкова важна, колкото е важна всяка хапка, която слагаме в устата си.
Затова трябва да упражняваме непрекъснат контрол върху преминаващите през съзнанието ни мисли, много от които са автоматични.
      За целта трябва да знаем кои мисли са отрицателни и незабавно да ги изхвърлим от съзнанието си, като кажем: "Стоп! Тази мисъл е вредна за нас" и веднага да я заменим с противоположната положителна.
Други отрицателни мисли са: страхови мисли, мисли за безпокойство, за нанасяне на вреда  на другия, за омраза, за презрение, за неуважение, за неувереност, песимистични мисли за отчаяние и др.
     Например мислите : "Аз не мога...Аз няма да успея..." заменяме с мислите: "Аз мога...Аз ще успея...Аз ще победя..."
     Често отрицателната мисъл е неправилна, изкривена, изопачена, нереална, не отговаря на  фактите и действителността. Затова ние можем да я премахнем, като я подожим на обсъждане, критикуване, анализиране и докажем, че тя не отговаря на фактите и на реалността, че тя е преувеличена, изопачена, изкривена.
      Обсъждайте ефективно със себе си отрицателната мисъл- мнението, възникващо след неприятността, критикувайте я, докажете, че тя е невярна и нереална, посочете алтернативни мнения.
Докажете  неверността на отрицателната мисъл, че тя е невярна фактически, че не отговаря на реалните факти, че не е точна.
Задайте си въпроса: "А къде са свидетелствата, които  потвърждават това мнение?"
      Обикновено отрицателното мнение страда от неточност. Повечето хора са склонни да драматизират ситуацията, да преувеличават и да изкривяват фактите."


Източник: " Енциклопедия на чувствата"
Издателство:  Здраве и щастие