неделя, 19 март 2017 г.

Общуването като социална перцепция


                                                                           

"Структурата на общуването се дели на :
1. Комуникативна страна на общуването
2. Интерактивна
3. Перцептивна

Комуникативната страна се изразява в обмен на информация.
Интерактивна: организация на взаимодействията между индивидите
Перцептивна: процес на въприемане и познание на партньорите в общуването.

Социална перцепция - процес на възприятие на външните признаци на човек и съотнасяне с неговите личностни характеристики.
В хода на социалнате перцепция се осъществява:
- емоционална оценка на другия
- опит за разбиране на причината за неговите постъпки
- създаване на собствена стратегия на поведение

Социална рефлексия - умението да разбираш, осмисляш съответните си постъпки и въздействие върху поведението на партньора.

Идентификация - мисловен процес за уподобяване, отъждествяване с партньора, с цел да се разберат неговите мисли и представи.

Каузална атрибуция - приписване на партньора както причините за поведение, така понякога и самите образци на поведение на някакви по-общи характеристики.

Рефлексия - мисловен процес, насочен към анализ, разбиране и осъзнаване на себе си, собствените действия, поведение, реч, опит, чувства с помощта на разума, логиката, думите и осъзнаване на това как аз възприемам и оценявам другите.

При каузалната атрибуция приписването се осъществява на основа на сходствата на поведението на лицето с някакъв друг образец, съществуващ в миналия опит на възприемащия.
Самият феномен на приписване възниква тогава, когато в човек има дефицит на информация за другия човек и я заменя чрез процесите на приписване.

Стериотипизация - прилагане на обща схема за възприемане и оценяване, изграждане на най-опростена схематична представа за другите и класификация на поведение в общи норми -  бързо ориентиране в ситуация.

Ефект на ореола - формиране на специфична нагласа у възприемащия чрез приписване на определени качества.
Този " образ" играе ролята на ореол, който пречи да се видят действителните черти и прояви на индивида.

Ефект на първичността и новината - Представената по-рано информация преобладава над последната в ситуации на възприемане на непознат човек."

Няма коментари:

Публикуване на коментар