понеделник, 29 юни 2015 г.

В тази машина има мислеща душа

В тази машина има мислеща душа Рене Декарт(1596-1650)

Рене Декарт е роден в Ла Е-ен- Турен (днес Декарт), Франция.Заразява се с туберкулоза от майка си.
Няколко дни след неговото раждане тя умира , а Декарт през целия си живот не оздравява напълно. На 8 години започва да учи в йезуитския колеж в Ла Флеш, Анжу, където заради лошото си здраве придобива навика да прекарва всяка сутрин в леглото в "системна медитация" за философията, науката и математиката. От 1612г. до 1628г. пътува, пише и размишлява. През 1649г. е поканен да преподава на шведската кралица Кристина. Тя настоява заниманията да се провеждат рано сутрин. Този режим и суровият климат влошават здравето му .
Умира на 11 феввруари 1650г. Официалната  причина за смъртта му е пневмония, но някои историци смятат, че е отровен, за да не обърне протестантката Кристина към католоцизма.

"Идеята, че умът и тялото са отделни и различни, датира от времето на Платон и древните гърци, но едва през 17-ти  век философът Рене Декарт пръв описва в детайли връзката между душа и тяло. През 1633г. той пише своята първа философска книга "Човекът"  и в нея се описва дуализма на душата и тялото. Нематериалният ум , или "душата", се намира в епифизната жлеза в мозъка и извършва цялата мисловна дейност, докато тялото е като машина, задвижвана от "животински духове" или флуиди, протияащи по нервната система.

Тази идея е популяризирана през 2-ри век от Гален, който я прибавя към своята теория за телесните течности, но Декарт пръв я описва подробно и подчертава разделението между ума и тялото.

 В писмо до френския философ Марен Мерсен Декарт обяснява, че епифизната жлеза е "местопребиваване на мисълта" и също така би трябвало да е дом на душата, защото " едното не може да бъде отделено от другото". Това е важно, пише той, защото иначе душата не би била свързана с никоя материална част от тялото, а само с психическия дух.
Декарт си представя, че умът и тялото си взаимодействат чрез съзнание за животинските духове, които протичат през тялото. Той смята , че умът(или душата) обитава епифизната жлеза , разположена дълбоко в мозъка.

Движението на духовете влияе върху мозъка и предизвиква съзнателно усещане. Така тялото може да въздейства на ума. По подобен начин умът може да влияе на тялото, като предизвика прилив на животински духове към конкретна телесна част и стимулира движение."

Източник : "Книга за Психологията" / Издателство : Книгомания