четвъртък, 15 юни 2017 г.

Субективната реалност

ТВОЯТА РЕАЛНОСТ МОЖЕ ДА Е НАПЪЛНО РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ НА ЧОВЕКА ДО ТЕБ – И НИКОГА НЯМА ДА УЗНАЕШ КОЛКО ТОЧНО

В един епизод на подкаста „Art of Charm”, невробиологът Дейвид Игълман (David Eagleman) предложи на водещия Джордан Харбингър (Jordan Harbinger) да си представи свят, в който всички – освен Harbinger – са родени слепи.

„Та, притежаваш зрение и можеш да виждаш неща от разстояние и казваш: О, виж, нещо идва насам през хълма.”

„И всички в света ще бъдат абсолютно зашеметени от това и ще смятат, че притежаваш магически сили, и ще си мислят: Как така Джордан знаеше, че нещо идва откъм хълма, който се намира на една миля оттук, докато ние трябваше да чакаме нещото да се приближи, за да го чуем и след това да го пипнем?”

С други думи, останалите хора нямаше да знаят, че са слепи. За тях „реалността” щеше да бъде ограничена до това, което могат да чуят, подушат, вкусят или докоснат.

Това, което Игълман се опитва да изтъкне е, че реалността на всеки е субективна. Всеки от нас е хванат в капана на собствения си мозък, но същевременно е смешно уверен, че изживява света такъв, какъвто той в действителност е.

Учените използват термина „umwelt” (умвелт) – немската дума за заобикалящия ни свят – за да опишат индивидуалното преживяване на реалността. Както Игълман обяснява по време на участието си в TED Talk през 2015, умвелтът на даден човек е „частицата от неговата екосистема, която може да забележи”.

Игълман казва, че дори като човек, който изучава и е впечатлен от сензорните възприятия, той също си мисли, че неговият умвелт е обективна реалност.

„Това е много труден за преодоляване психологически филтър. Това е едно от най-базовите, фундаментални неща, за които науката търси отговор: Какви са тези психологически илюзии, които имаме и как можем да ги заобиколим, за да изучим този феномен?”

Игълман е един от многото учени, които в момента разработват технология, която да позволява на глухи хора да „чуват” и на слепи – да „виждат”.

Но както отбелязва Хербингер, за повечето хора това относително незнание може да бъде благословия: „Може би това осигурява здравословен начин на живот. Съществува илюзията, че може би ние сме наясно с всичко, което е пред нас и го разбираме, и това е всичко, което има за възприемане. Така че живеем с илюзията, че пред очите ни няма илюзия.”

Никой не би искал да изпада в отчаяние, заради всички преживявания, които пропуска. Възприемайте своя умвелт като пашкула, който ви позволява да оцелеете и да живеете добре.

Ако се постараете понякога да поспрете и да се замислите какво преживява някой друг, вероятно това би било достатъчно.

Превод: Росица Ташкова
Източник: Business Insider

Житейските трудности на високоинтелигентните хора

6 житейски трудности, с които се борят високоинтелигентните хора

Високият интелект е незаменимо оръжие за справяне с всевъзможни проблеми, но в житейските ситации най-интелигентните хора страдат не по-малко от всички останали, а понякога повече. Защото в крайна сметка всеки, колкото и да се отличава с умствените си способности, е просто човек.
Житейските трудности, пред които са изправени най-интелигентните хора често обаче са специфични. Ако вие сте един от тези хора, липсата на разбиране, която срещате в лицето на околните, може да ви накара да се чувствате самотни. LifeHack изброява някои от тези ежедневни борби, които често се водят незабелязани.

1. Дребните приказки ви изтощават
Може би сте забелязали, че ви е трудно да участвате във всекидневни разговори за най-обикновени неща. Темите, които ви занимават, вероятно са по-скоро в областта на науката, изкуството, философията и т.н. - които рядко намират място в подобен разговор. Това ви кара да чувствате как си губите времето, приклещени в един задушаващ и монотонен поток от социално приемливи фрази. Всичко, от което имате нужда е да намерите съмишленик, с който да обменяте идеи за важните за вас неща.

2. Мислите повече, отколкото говорите
Тъй като умът ви е настроен да търси всички възможни решения на един проблем, вероятно ви трябва повече време, за да дадете мнението си по даден проблем и да направите заключение. Още повече, ако не сте напълно сигурни, че разполагате с правилния отговор или брилянтната идея, няма да говорите изобщо. Повечето хора около вас вероятно нямат представа как работи вашия мисловен процес и смятат, че сте странна птица – затворен, незаинтересован, надменен или стеснителен човек.

3. Работата ви лесно ви отегчава
Непрестанната ви нужда от нови предизвикателства, идеи и проекти, може да превърне някога вълнуващата работа в обикновена и досадна – след като изразходите всички възможни творчески подходи. Това може да се превърне във всекидневна борба да завършвате задачите си. И като допълнение, в повечето случаи шефът ви не може да прояви съчувствие към вашите копнежи и просто иска работата да се свърши.

4. Понякога сте като парализирани, когато трябва да действате
Трудно е да бъдеш мислещ човек в свят пълен с прагматици, които ценят действието повече от идеите. Ако сте прекалено погълнати от различни идеи, може понякога да ви липсва импулса за действие. За съжаление хората са склонни да бъркат тази черта с мързел, което може да ви кара да се чувствате неоценени. 

5. Чувствате се неловко с околните
Ако всичко това не е достатъчно, следващата стъпка е резултат от предишните. Ако дребните приказки ви уморяват, ако не обичате да говорите, ако не сте напълно убедени, ако не се вдъхновявате от рутинната работа или се чувствате по-комфортно да генерирате идеи, отколкото да ги изпълнявате, това само ви кара да се чувствате още по-неловко с околните като цяло.

6. Трудно се влюбвате
И накрая, може би сте малко по-взискателни в любовта от повечето хора. Тъй като като цяло сте по-предпазливи, често могат да ви сметнат за студени и капризни. Освен това на моменти ви липсва спонтанност, което може да накара отсрещната страна да изгуби интерес.
Но колкото и трудни да изглеждат тези всекидневни битки, не е нужда да им позволявате да ви попречат да израствате. Можете да работите върху това да сте по-открити към другите, така че по-добре да разберат вашите нужди и тревоги и да откриете достатъчно много допирни точки.

www.obekti.bg