събота, 27 октомври 2018 г.

Емоционално-асоциативни основи на изобразителната дейност.

" Висша проява на психиката е богатият емоционален живот на човека. Емоциите активно стимулират въображението и фантазията.
Особено значение за изобразителната дейност има асоциативните образи. Те се пораждат от емоционалната памет и са толкова по-богати, колкото са по-развити емоциите.

Възникването на асоциациите е психична функция на човешкото съзнание за свързване на едно явление с друго, при което възприеманият обект или породената идея благодарение на синестезията / преливане на усещания от едно сетиво в друго/ придобиват друга емоционална окраска и друго съдържание.
Така се развива фотизматичното / фотизъм- зрителни възприятия, породени от други сетива/ възприятие, което придава на зрителните представи особена жизненост и колоритна образност.

Синестезията може да бъде на слухови, осезателни, зрителни и дори на вкусови усещания.
 Извършва се трансформиране на един вид усещания в друг вид, или те едновременно се формират.
Зрителните образи преминават в слухово-музикални или словесни, преливат се един в друг, взаимно се допълват и обогатяват.

Необходимо е да се подчертае една съществена особеност на асоциативните формации.
Те имат както субективна първичност така и общоприета значимост. Това означава, че  сходимостта на елементите, които образуват асоциацията, е само едната, първичната страна.
Втората, общозначимата страна, са техните структурни взаимоотношения.

Стимулирането на асоциациите не бива да се превръща в самоцел въпреки огромната им роля за развитието на въображението и фантазиите. "

Лекция на ас. д-р Биляна Йорданова
ЮЗУ "Неофит Рилски" - гр. Благоевград
Изпадал ли си някога в безтегловност...обичал ли си до лудост...събирал ли си се?
Събирал ли си се? Парчетата по улиците...Да, за парчетата от душата говоря.
Прибирал ли си се изпразнен от съдържание и смисъл?
Отключваш вратата, а в съзнанието ти нахлува една мисъл...да запалиш колата и да избягаш...далеч...далеч от мислите...от себе си....от всичко, което те връхлита.
Чувствал ли си се толкова безпомощен, че да искаш просто да се напиеш до безпаметност и да посрещнеш утрото на чисто? Да!
Знаеш за какво говоря, защото си минал през всичко това...
Само едно нещо не ти е познато...все още.
Болката от липсата на любима жена.
Не знаеш нищо за това...точно поради тази причина позволяваш на страховете ти да те владеят...защото не знаеш...нищо не знаеш за това...

27.10.2018г 
Д.Д.