понеделник, 6 ноември 2017 г.

Интрапсихична защита на личността

"Копинг-механизмите не са единствените психични средства, чрез които се регулира взаимодействието на човека с травмиращите ситуации. Значим принос в това отношение, както и за цялостната саморегулация на личността, имат и вторият вид механизми, определяни като защитни.
У личността не винаги се развива вътрешна готовност за справяне със заплахи чрез прилагане на съзнателни усилия, т.е. на копинг-стратегии за овладяване на субективно сложна ситуация.
Напълно е възможно индивидът да не реагира при подобни ситуации с целенасочени, предварително обмислени, осигуряващи адаптация реакции.
Той може да осъществи друг тип реакции, определени като защитни.
Тяхната основна разлика в сравнение с копинг-стратегиите се състоят в следното.
Те се активизират несъзнателно. Това означава, защитните механизми(тайно от човека) осигуряват обграждане на съзнанието от неприятни заплахи, изключват пораждане на отрицателни оценки чрез неразвиване на негативни емоции, съхраняват емоционалното равновесие, хармоничността, себеуважителността.
Заплахата, съдържаща се в субективно-сложната ситуация, се подлага на изолиране от съзнанието или на нейното обезценяване и тя се забравя или се тълкува в благоприятна светлина.
По този начин се ликвидира вътрешният дискомфорт от породилата се заплаха и личността продължава своето съществуване-без тревога, страх, срам, ревност.
Защитните механизми позволяват на човека да се адаптира към средата не чрез нейното реално изменение, а чрез осъществяване на вътрешни промени- и по-конкретно промени в начина на възприемане на средата и на самия себе си.
Защитните мерки се включват в сресогенни, фрустриращи, конфликтни ситуации и чрез своите потенциали ги трансформират в защитни ситуации.
Тъкмо при протичането на втория вид ситуации се осъществява защитата на личността, като източниците на заплахи за нейната ценност и психична цялост не се възприемат и забравят.
Ефектите, които се проявяват при активизиране на защитните механизми могат да се очертаят по-ярко при анализа на техните характеристики."

За него

Днес ми се иска да пия за онзи мъж,
който ме направи различна…
който предизвика яростта и кроткостта ми
и който, всяка вечер ме завива с облаци.
Ще пия за онзи мъж,
който пропука нощта ми,
разкъса звездите и ми подари Луната,
и който превърна сълзите ми във маргаритки…
Онзи мъж,
който дойде с дъжда и направи дъгата,
който ме нахрани с думи
и ме утоли със страстни устни,
и който разбърка живота ми в калейдоскоп.
Днес ще пия за Него,
Мъжът, горчив като тръпчиво вино,
страстен като демон, изгорил душа,
горещ като кафе, разливащо по вените
нежен като ангел, гушнал те в крила.
Наздраве!
Даниела Тодорова- Кабала