четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Тя и чува по-добре...

" Жените чуват по-добре от мъжете и притежават отлична способност да отличават тънки и остри звуци. Женският мозък е програмиран така, че да чува бебешкия плач посред нощ, докато бащата може и да не го долови и да продължи да си спи най-спокойно. Ако някъде в далечината плаче малко котенце, жената ще го чуе.
 Затова пък мъжът, ако го чуе, може съвсем точно да й каже къде е котенцето, тъй като той пък притежава по-силно развити умения за пространствено ориентиране и за определяне на посоките."


Източник: " Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния"- Алън Пийз

Защо мъжете не могат да излъжат жената

" Проучванията ни във връзка с книгата " Езикът на тялото" разкриват, че при общуване " лице в лице" несловесните сигнали предават от 60% до 80% от смисъла на посланието, докато гласовите звуци -  от 20% до 30%. Останалите от 7% до 10 % са предавани посредством думи. По-добре развитият сензорен апарат на жената бързо улавя и анализира цялата информация, а устройството на женския мозък позволява скоростен обмен на сведения между двете полукълба, което прави жената по-способна да съпоставя, съчетава и отличава различните словесни, визуални и други сигнали.
   Ето защо повечето мъже трудно могат да излъжат някоя жена, ако са изправени лице в лице с нея. Затова пък - и то е известно на повечето жени - да излъжеш някой мъж в очите е относително лесна работа, тъй като той не притежава необходимата сензорна чувствителност, за да долови разминаването между словесните и несловесните сигнали на жената.
Повечето жени винаги ще могат да симулират оргазъм, без да се притесняват, че измамата им ще бъде разкрита.
Но ако искат да излъжат някоя жена, то за повечето мъже е далеч по-добре да го направят по телефона, с писмо или в пълен мрак, с одеало, метнато върху главите на двамата. "


Източник: "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния" - Алън Пийз

Защо мъжете трябва да шофират нощем

" Въпреки, че жената вижда в тъмното по-добре, откколкото мъжът, особено червения край на светлинния спектър, очите на мъжа осигуряват по-добро зрение на дълго разстояние при стеснен обхват на полето, което означава, че той има по-добра, а следователно и по-безопасна, нощна видимост на дълги разстояния, отколкото жената.
 Съчетано с добре развития център за пространствено ориентиране, разположен в дясното му мозъчно полукълбо, това означава, че мъжът е способен да отличи и определи движението на другите коли, които са на пътя пред и зад него.
Повечето жени могат съвсем точно да кажатв какво именно се изразява изпитваната от тях един вид "нощна слепота": невъзможно им е да определят от коя страна на пътя се движи приближаващото превозно средство. Задача, с която тренираното за лов мъжко зрение може безпроблемно да се справи. Това означава, че ако тръгвате на дълго пътуване с кола, за жената е по-разумно да шофира денем, а за мъжа- нощем.
Жените могат да забелязват повече подробности в тъмното, отколкото мъжете, но само на късо разстояние и с по-широк обхват на полето.

При дълги пътувания е добре мъжете да шофират нощем, а жените- денем.

Мъжете страдат повече от преумора на очите, отколкото жените, понеже очите им са конфигурирани за гледане на далечни разстояния и затова те са принудени непрестанно да нагаждат погледа си за близко виждане- към компютърния екран или при четене например.
 Очите на жената са по-добре пригодени за дейности с по-близък обхват на видимостта, който й осигурява възможността да работи по-продължително с фини детайли, без да преуморява очите си.
 Освен това женският ум е програмиран за съгласуване на фини детайли при по-тясно поле на дейност, което означава, че средностатистическата жена притежава отлични способности да борави с игла и да разчита детайли на компютърния екран."

Източник: "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния" - Алън Пийз

Изграждане на емоционално силни деца

" Деца, които вярват, че са господари на съдбата си, убедени са, че принадлежат на някого и се чувстват компетентни, имат по-големи шансове да се превърнат в по-силни и устойчиви личности с течение на времето.
Този житейски факт е безспорна истина и днес, така като беше безспорна истина през 1984г., когато излезе първото издание на "Възпитание без крясъци и шамари".
Децата виреят в обстановка, в която родителите:
- Възприемат факта, че децата им се появяват на бял свят със своя самоличност и темперамент.
- Помагат им да развият чувство за отговорност за действията си.
- Създават атмосфера на взаимно доверие.
- Научават децата да вземат решения и да разрешават проблеми.
- Показват им как да приемат грешките като предизвикателство, вместо като бедствие."


Източник: " Как без шамари и крясъци да приучим детето на дисциплина" 

Защо жените виждат толкова много

" Милиарди фотони светлина, което се равнява на 100 мегабайта компютърна база данни, нахлуват ежесекундно в ретината на всяко око. Твърде много информация, за да може мозъкът да я поддържа изцяло, затова той прави подбор и излъчва обратно само онази част от нея, която е необходима за оцеляването на вида.
Например щом веднъж мозъкът ви е асимилирал цялостната информация за всевъзможните нюанси в цвета на небето , той подбира само един от тях, който смята за необходимо да вижда - синия.
Тоест, нашият мозък стеснява обхвата на зрението ни, така че да можем да се съсредоточаваме  върху точно определено нещо. Ако търсим паднала на килима игла, обхватът на зрението ни е по-тясно концентриран.
   По същия начин мозъкът на мъжа, предварително ориентиран съобразно ролята му на ловец, има много по-тесен визуален обхват. Мозъкът на жената разшифрова визуалната информация, постъпваща от по-широко периферно поле, поради ролята й  в миналото на закрилница на семейното гнездо."


Източник: "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния" - Алън Пийз

Как се сравят със стреса на Марс и Венера?

Когато марсианецът е разстроен, той не говори за това. Той никога не би натоварил друг марсианец със своя проблем, освен ако не му е необходима приятелска помощ, за да го реши. Вместо това става много мълчалив и се скрива в „пещерата“ си, за да обмисли проблема си и да намери решение. Когато го намери, той се чувства много по-добре и напуска „пещерата“.   Ако не може да намери решение, започва да прави неща, които му помагат да забрави проблемите си — например чете вестник или играе някаква игра. Той постепенно се отпуска, като откъсва мислите си от ежедневните си проблеми. Ако стресът е много голям, той ще трябва да приеме някакво предизвикателство, като надбягване с коли, спортно състезание или изкачване на планина.   За да се почувстват по-добре, марсианците се скриват в „пещерите“ си, където сами решават проблемите си.   Когато венерианката е разстроена или е подложена на стрес през деня, тя намира успокоение, като подробно обсъжда проблемите си с някой, на когото вярва. Тя споделя чувствата, които я притесняват, и внезапно започва да се чувства по-добре. Това е венерианският метод.   За да се почувстват по-добре, венерианките се събират заедно и открито говорят за проблемите си.   На Венера споделянето на проблемите се счита за истински признак на любов и доверие, а не за натоварване. Венерианките не се срамуват от проблемите си. Тяхната вътрешна хармония се определя не от стремежа да изглеждат компетентни, а по-скоро от способността им да установят взаимоотношения на обич. Те открито споделят  чувствата си на потиснатост, объркване, безнадежност и изтощение.
   Венерианката се чувства добре, когато има приятели, които я обичат и с които споделя чувствата и проблемите си. Марсиянецът се чувства добре, когато може да реши проблемите си сам в "пещерата". Тези тайни за това, как можем да се почувстваме добре, са приложими и днес."


Източник :"Мъжете са от Марс, жените от Венера" - Джон Грей