събота, 24 юни 2017 г.

Анализ на сънищата

"Свързана техника е анализът на сънищата. Сънищата се смятат за разкриващи природата на безсъзнателното, защото се разглеждат като тежко натоварени с безсъзнателни желания, макар и в символна форма.
Сънищата се възприемат като символно изпълнение на желанията, което често осигурява-подобно на асоциациите-важни насоки за детските желания и чувства.
По време на съня обичайните защити на човека са свалени и на повърхността може да излезе символният материал.
Разбира се, цензурата на егото не е напълно елиминирана по време на съня; в противен случай материалът от Ид би станал прекалено заплашителен и човек много бързо би се събудил. В известен смисъл сънищата са начин хората едновременно да направят така, че и вълкът да е сит, и агнето да е цяло.
Материалът от съня е достатъчно важен, за да осигури известно задоволяване на Ид, но обикновено не е толкова заплашителен, че да тероризира егото.
В някои случаи обаче сценарият не е приложим и се появяват травматизиращи сънища.
Проявеното съдържание на съня е това, което в действителност се случва в него.
Например проявеното съдържание на съня може да е, че човекът е изправен пред две големи, вкусно изглеждащи фунии със сладолед.
Латентното съдържание на съня е неговото символно значение.
В дадения пример може би присъства послание за потребност от орално задоволяване или копнеж за връщане към гърдата на майката.
За да стигне до латентното съдържание, пациентът често е насърчаван да се отдаде на свободни асоциации за съня с надеждата да постигне инсайт за смисъла му. Обикновено проявеното съдържание е амалгама от изместване, кондензация, заместване, символизация или липса на логика.
Не е лесно да се премине през всичко това и да се открие латентното съдържание.
Свободните асоциации ще помогнат в това търсене, но смисълът на отделния сън невинаги е видим.
Реалното значение на съня в живота на човека може да стане видимо само от анализата на цяла поредица от сънища.
Друг проблем е, че пациентите често изкривяват проявеното съдържание на съня, докато го разказват по време на аналитичната сесия.
Следователно аналитикът не само трябва да се потопи дълбоко, за да открие символното значение, но и присъства допълнителното бремена защитите на пациента в будно състояние, които се стремят да осуетят разбирането.
За много аналитици сънищата не осигуряват неизбежни, окончателни знаци за динамиката на пациента, а по-скоро са насоки, помагащи им да формулират хипотези, които може да се валидизират или отхвърлят след постъпването на допълнителна информация."

Източник: Клинична психология - Тимоти Тръл

Тревожност

"Обстоятелствата, които пораждат формирането на егото и по-късно на суперегото, пораждат болезненото афективно преживяване тревожност.
Прекомерните реакции на сърцето, дробовете и другите вътрешни органи се възприемат и преживяват като тревожност. Има три основни класа тревожност. Първият е тревожността от реалността, която се базира на реална опасност от външния свят. Невротичната тревожност произтича от страха, че импулсите на собственото То ще се изразят безконтролно и следователно ще доведат до неприятности в средата.
Нравствената тревожност възниква от страха, че човек няма да отговори на стандартите на съвестта.
Това, което идентифицира и дефинира тези видове тревожност, е източникът, а не качеството на тревожното преживяване.
Същностната функция на тревожността е да служи като предупредителен сигнал за егото, че определени стъпки трябва да се приемат, за да се разсее опасността и така да се предпази организмът."

Източник: Клинична психология- Тимоти Трил