вторник, 30 юни 2015 г.

Заспете!

Добавете надпис
Абат Фариа ( 1756-1819)

Жозе Кустодио де Фариа е роден в португалска Гоа и е син на богата наследница. Родителите му обаче се разделят, когато той е на 15.
Снабдени с препоръчителни писма до португалския двор, абат Фариа и неговият баща пътуват до Португалия, където се обучават за свещеници. Веднъж младият Фариа е помолен от кралицата да проповядва в личния й параклис. По време на службата той изпада в паника , но баща му прошепва: " Всички те са сламени чучела, отсечи сламата!"
Фариа мигом забравил страха си и изнесъл гладко проповедта. По-късно си задал въпроса как една проста фраза успява толкова бързо да промени душевното му състояние .
Фариа се мести във Франция, където изиграва важна роля във Френската революция, а докато лежи в затвора, усъвършенства техниките на самовнушението. По-късно преподава философия , но неговите театрални представления, демонстриращи "осъзнато сънуване", подкопават репутацията му. През 1819г. умира от инсулт. Погребан е в безименен гроб в Монмартр, Париж.


   Практиката да се предизвикват състояния на транс, за да се подпомогне оздравяването, не е нова. За някои древни култури, например Египет и Древна Гърция е било съвсем естествено човек да заведе близките си в " храмовете за сънища", където чрез внушенията на специално обучени жреци болните изпадат в състояние, подпобно на сън.
   
   През 1027г. персийският лекар Авицена документира характеристиките на транса, но прилагането му католечебна терапия е почти изоставено, докато през 18-ти век немският лекар Франц Месмер не го въвежда отново. 

   Терапията на Месмер се състои в манипулиране на естествения или "животински" магнетизъм чрез използване на магнити и внушения. След като били "хипнотизирани" или " магнетизирани", някои хора преживяли конвулсия, след която твърдели, че се чувстват по-добре.

   Няколко години по-късно абат Фариа, монах с португалско-гоански произход, изучава работата на Месмер и заключава, че магнитите са съществена част от процеса. Истината според него е още по-необикновена: засегнатите индивиди напълно естествено притежават силата да изпадат в транс или "осъзнат сън". Не са необходими никакви спесиални сили, защото феноменът разчита изцяло на силата на внушението.

Осъзнато сънуване
   Фариа вижда ролята си като "концентратор: , който помага на пациента да изпадне в подходящо душевно състояние. В Причините за осъзнатото сънуване той описва своя метод: " След като избера пригоден субект, аз го моля да се отпусне на стола, да затвори очи, да концентрира вниманието си и да мисли за сън.
Докато пациентът мълчаливо чака следващи инструкции, аз по-тихо или по-строго нареждам :"Заспете!" и той потъва в осъзнат сън".

   Повлиян от израза "Осъзнат сън "на Фариа, през 1843г. шотландският хирург Джеймс Брейд  измисля термина "хипноза". Той заключава, че хипнозата не е вид сън, а концентрация върху една идея, в резултат на което се получава висока податливост на внушение. След смъртта му интересът към хипнозата почти замира, докато френският невролог Жан Мартен Шарко започва редовно да използва хипноза за лечение на травматична хистерия. Това привлича вниманието на Йозеф Бройер и Зигмунд Фройд, които по-късно поставят въпроса от какъв подтик е тласкана  хипнотизирана личност и разкриват силата на несъзнаваното."


Източник : "Книга за психологията"      Издателство: Книгомания