сряда, 10 февруари 2016 г.

Струните на душата

Кои струни дърпат манипулаторите?

   Всеки човек има комплекси, насадени от неговите родители "селекционери" още от детството му. Това са онези струни в душата ни, които всеки може да дърпа.
Отначало това е било изгодно за родителите ни - така им е било по-лесно да ни управляват. По-късно това се превръща в навик и се запазва за цял живот.

   Да разгледаме най-разпространените струни, които манипулаторите дърпат.

   Страх
Всички хора изпитват фобии и страхове. При някои те са явни, при други са едва забележими, при трети са скрити много добре. Някои се страхуват от затворено пространство, други - от тъмнината или самотата. Има хора, които се плашат от животни (змии, плъхове или скорпиеони). Има и хора, които се боят от височина или от дълбочина. Понякога се страхуваме не само за нас самите, но и за други хора - за нашето дете, например.
   Много хора се страхуват от заплахи. Манипулаторът, който предизвиква пораждането на страх, разбира, че със заплаха постига тайната си цел много по-сигурно, отколкото с някакъв друг мотив.
   Страховете ни идват от детството. Именно тогава хората, които са ни възпитали, са ни предали различни страхове: това са дядото,  бабата, бащата, майката. Те са използвали заплахи, за да постигнат желаната цел: детето да не бърка в електрическия контакт, да не се надвесва от прозореца, да не плува надълбоко, да не отива в тъмната стая, да не взема разни животни в ръцете си. Добре е детето да се научи да бъде предпазливо. Но ако започне да се страхува?

   По-късно се появяват по-големи страхове. Започваме да се страхуваме от смъртта, от болести, от бъдещето, страхуваме се да не загубим авторитета си и да не бъдем нещастни. Много хора се оказват подвластни на страха си, когато им кажат: ако не направиш това и това, ще загубиш еди какво си.

   Как да се противопоставим на манипулатора, който всява страх? Преди всичко не трябва да се боим от нищо. Поне в момента на манипулация е добре да забравим за страха си.
Временно.

   Заплахите най-често не се изпълняват. Именно това цели манипулаторът - жертвата му да се изплаши "тук и сега".
Той няма намерение да полага усилия за реализирането на своята заплаха, а още повече, ако е нечия друга. Няма мотив за това."


Източник: " Как да манилупираме хората" - И. Зорин.