вторник, 12 януари 2016 г.

Добавихме 4 нови елемента в периодичната таблица

Четири елемента с атомен номер 113, 115, 117 и 118 са добавени към периодичната таблица. Така седмият ред вече е пълен.
Промяната е резултата от работата на учени от Русия, САЩ и Япония. Новите елементи са сред най-тежките и няма данни да съществуват извън лабораторията. Те са и изключително нестабилни – за да ги формулират, учените сблъскват по-леки ядра едно с друго. Новите елементи просъществували за по-малко от секунда, преди да се разпаднат на други елементи.
Тези елементи са първите добавени от 2011 година, когато се добавят флеворий [114] иливерморий [116], също свръх тежки метали. Последните четири носят временни имена –унунтрий [Uut, 113]унунпентий [Uup, 115]унусептий [Uus, 117] и унуноктий [Uuo, 118]
Добавихме 4 нови елемента в периодичната таблица-2
Предстои елементите да получат постоянни имена, по-лесни за произнасяне, като вече текат подписки един от тях да носи името на починалия фронтмен на рок групата Моторхед – Леми Килмистър. Идеята е, че супер тежките метали логично би трябвало да носят имена за звезди от хеви метъла.
Елемент 113, който е открит в Япония, става първият елемент, който получава името си в Азия.
Периодичната таблица е създадена през 1869 година, но и до днес е непълна, нито се намират отговорите на въпроси, свързани с тези градивни елементи на вселената. При разпадането на свръх тежките метали, те образуват други елементи, които често не могат да бъдат идентифицирани. Учените все още се нуждаят от по-бързи и точни начини за измерване на атомното число на елементите. Изследователите се надяват скоро да открият и елементи, отвъд 119, които не са известни до момента.
Източник:// Цитирано от http://fresh-science.com/science/physics/chetiri-novi-elementa-dobaveni-kam-periodichnata-tablitsa/