понеделник, 4 януари 2016 г.

Задоволяване на фантазията

"Щом като по този начин се изяснява намерението ни да се освободим от зависимостта от външния свят, като търсим удовлетворение във вътрешни, психични процеси, то същите белези се проявяват още по-силно при следващия пример.
При него връзката с реалността още повече отслабва , удовлетворението се постига чрез познати от нас илюзии, е животът на фантазията.
От своя страна , след като бъде развито чувството  за реалност, той определено няма да отговаря на изискванията на реалността и неговото предназначение ще бъде единствено за изпълнение на трудно осъществими желания. Най-високо сред тези удовлетворения на фантазията стои удоволствието от творбите на изкуството, което чрез посредничеството на артиста става достъпно не само за самия творец.
За човека, който е възприемчив  към влиянието  на изкуството, то не представлява достатъчен източник  на удоволствие и утешение.
Въпреки това леката наркоза, в която ни пренася изкуството, може само мимолетно да ни откъсне от действителността, от бремето на насъщните житейски нужди.
Тя не е достатъчно силна, за да ни накара да забравим реалната нищета."


Източник: "Ерос и Култура" - Зигмунд Фройд