петък, 2 октомври 2015 г.

"

ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ СТРАХОВЕТЕ СИ

Страхът е естествена реакция на тялото. Той е мощен биологичен отговор на рисковете и опасностите, както действителни, така и въображаеми. Страхът е основен защитен механизъм и средство за оцеляване, което ни помага да избегнем опасностите. Наличието на страх е важно предимство, ако заплахата е действителна, но има изцяло отрицателно въздействие, ако опасността е неоснователна. Най-честите последици от страха са тревожността, която изтощава нервата ни система, и е възможно да ни доведе до депресия, ако продължи твърде дълго. В повечето случаи факторите, които отключват такъв вид реакция, са нереални или преувеличени и със сигурност не са толкова сериозни, колкото си представяме. Когато позволим на отрицателните мисли да ни обземат, отслабваме съпротивителните си сили и влошаваме здравето си. Всъщност тези мисли могат да се превърнат в основна бариера срещу ползотворните и положителни мисли. През 18 век Уилям Шекспир, който притежава изключителна интуитивна сила и чувствителност, използва следните думи при един от героите си: „Страхувам се от своя страх.“ Макар неспособността да се изправим срещу страха да изглежда като психологическа нестабилност, в повечето случаи това не е  точно така. Мисля, че става въпрос по-скоро за образователен процес. Когато обучи съзнанието си, човек ще приема страха просто като част от живота, вместо като препятствие към успеха. Основното правило тук е: „Да приемете страха и въпреки това да действате“. Според видни психолози страхът се изпитва на три нива. Страховете от всяко ниво могат да бъдат разделени на две категории: страх от неща, които се случват, и страх от неща, за които трябва да се предприемат действия. Тук ще ви представя списък с някои от страховете в двете категории:
1. Страхове от първо ниво 
Неща, които се случват:
- Остаряване                                                              
- Физически недъзи                                                 
- Пенсиониране                                                        
- Самота                                                                   
- Децата ще напуснат дома                                  
- Природни бедствия                                              
- Икономическа криза 
- Промяна
- Смърт
- Нападения и насилие
- Болести и злополуки
- Загуба на любими хора
- Грабеж 
- Изнасилване
Неща, които налагат действие:
- Взимане на решения
- Смяна на работата или професията
- Създаване на нови приятелства
- Започване или прекъсване на връзка
- Телефонни разговори
- Промяна в теглото
- Явяване на интерю
- Изнасяне на реч пред публика
- Шофиране
- Сексуални отношения
- Допускане на грешка
Една от най-коварните характеристика на страха е, че той обикновено прониква в много области на живота ни. Ако например ни е страх да завързваме нови приятелства, е логично също така да ни е страх да ходим на гости, да си търсим нова работа, да правим секс и тн.
2. Страхове от второ ниво – Те не са свързани с конкретна ситуация, а се отнасят до характера на лицето. Нека разгледаме някои от тях:
- Страх от отхвърляне
- Страх от провал
- Страх от успеха /среща се доста по-често, отколкото хората предполагат/
- Страх от собствената ни уязвимост
- Страх от измами
- Страх от импотентност
- Страх от неодобрение
- Страх от загуба на репутация
3. Страхове от трето ниво – Според психолозите това ниво има само една категория, която включва всички страхове. А всички страхове се предизвикват от страха, че няма да сме способни да признаем и овладеем страха си. Поради това единственият вид страх от трето ниво може да се опише така: „Не мога да не се страхувам!“ С други думи – не мога да понасям самотата, не мога да приема факта, че остарявам, не мога да контролирам провалите си, не мога да поема отговорността, свързана с успеха и тн.
„В основата на всеки от страховете ви е самият страх.“ Сюзън Джефърс
Да се справите със страховете си, не означава да контролирате външните фактори в определена ситуация. Не можете да влияете върху нагласите и действията на външния спрямо вас свят. Няма да успеете да победите страха, като упражнявате контрол върху думите и действията на другите. Не можете да надмогнете страховете си, като си представяте какво ще се случи по време на интервю, изпит, на новото работно място или какво ще се случи с парите ви. Ако се поддадете на подобни мисли, сащо ще увеличите тревогите си, защото всичко това е извън вашия контрол. Оставете събитията да се развият по естествен път и ще изпитате огромно облекчение. „Единственото, което можете да направите, за да овладеете страха си, е да се доверите на способността си да се изправите срещу всичко, което се изпречи на пътя ви. Ако убедите себе си, че ще успеете да се справите добре с всяко препятствие, тогава от какво ви остава да се страхувате? Очевидният отговор на този въпрос е: Нищо!“ Сюзън Джефърс
 Източник // http://www.psiholog.co/wp/?p=1770
Център за Психотерапия и Психология