неделя, 24 ноември 2019 г.

Травма - Отхвърляне; Маска- Бягащ; Шизоиден характер

"От мига, в който бебето започне да се чувства отхвърлено, то започва да изработва маска на Бягащ. Маската на бягащия може да се създаде още преди раждането.
Тази маска се разпознава физически по бягащо, изплъзващо се тяло, т.е. част или тялото, която иска да изчезне. Тяло, което не иск да заема твърде много място или се стреми да не бъде твърде забелязван в група.
Фрагментирано, непълно тяло означава една аст от тялото, за която имаш чувството, че някакво парче липсва, като задни части, гърди, брадичка, глезени, които са много  по-малки от прасеца, или вдлъбнатината в областта на гърба, на гърдите, на корема и т.н.
Когато видиш някого с деформирано тяло, което предизвиква твоето съжаление, можеш също така да си направиш заключението, че този човек страда от травмата на отхвърлянето.
Лицето и очите на човек с тази травма са малки. Очите изглеждат като отсъстващи или празни, защото този човек е склонен лесно да избяга в своя свят.  Очите му често са изпълнени със страх.

Бягащия предпочита да не се привързва към материалните неща, защото те му пречат да избяга, когато му се иска. Сякаш гледа отгоре на всичко материално. Пита се какво прави на тази планета и му е трудно да повярва, че би могъл да бъде щастлив тук.
Тази травма се преживява с родителя от същия пол.

Ролята на родителя от същия пол като нашия е да ни научи  да обичаме, да се обичаме и да даваме обич. Родителят от противоположния пол ни учи да позволяваме да бъдем обичани и да получаваме обич.
Интересно е да се отбележи , че именно родителят от същия пол насърчава бягството на детето, което се чувства отхвърлено.
Думата "несъществуващ" също е от речника на бягащия.
Той търси самотата, защото ако получава много внимание, той ще се страхува, че няма да знае какво да прави с него. Сякаш съществуването му е в повече. Когато е със семейството си или в независимо каква група, той се заличава.

Обикновено този човек има малко приятели в училище, а по-късно и в работата. Смятат го за самотник и го оставят сам.
Слага маската на бягащ, когато се чувства отхвърлен, за да не страда: става  толкова безличен, че другите вече не го виждат. Оказва се все по-сам и по-сам и по този начин си намира оправдание да се чувства отхвърлен.

Когато е в група не желае да участва и се заличава. Оттегля се в своя пашкул.
Има тенденция при бягащите жени, когато сядат на стол да кръстосват краката си под бедрата.
Когато краката им не са стъпили здраво на земята, могат да се "отнасят" по-лесно.

Човекът, страдащ от отхвърляне, непрестанно търси любовта на родителя от същия пол като неговия било със самия родител, било като прехвърля търсенето си към други хора от същия пол. Той смята, че няма да бъде завършен индивид, докато не завоюва любовта на този родител.
Не е рядкост бягащият да казва или да мисли, че това, което прави няма никаква стойност. Когато получава много внимание той се обърква, страхува се да не заема твърде много място.

Друга характеристика на бягащия е търсенето на съвършенството във всичко, което прави, защото смята, че ако допусне грешка, ще бъде порицан. За него да бъде порицан, е същото като да бъде отхвърлен. Най-големият страх на бягащия е паниката. Също така често използва тази дума в речника си.

Като вследствие на всичко, упоменато в тази глава, от само себе си се разбира, че травмата от отхвърляне засяга нашата способност за общуване.

Всичко казано по-горе, е преживяно само, когато човек, страдащ от отхвърляне, реши да носи своята на маска на бягащ, смятайки по този начин да избегне страданието в зависимост от тежестта на травмата. Понякога тази маска се носи няколко минути в седмицата, понякога почти непрекъснато.

ХРАКТЕРИСТИКА НА ТРАВМАТА ОТ ОТХВЪРЛЯНЕТО


ПРОБУЖДАНЕ НА ТРАВМАТА: от зачеването до първата година. Не чувства правото си да съществува. С родителя от същия пол.
МАСКА: бягащ
РОДИТЕЛ: същия пол.
ТЯЛО: свито, тънко, слабо и фрагментирано.
ОЧИ: малки, изразяващи страх или впечатлението за маска около очите.
РЕЧНИК: "нищожно", "нищо", "несъществуващо", "изчезвам".
ХАРАКТЕР: непривързан към материалното,перфекционист, интелектуалец, минава от фази на силна любов към фази на силна омраза, сексуални трудности, стреми се към самота, безличен, смята се за неразбран.
НАЙ-ГОЛЯМ СТРАХ : паниката
ХРАНЕНЕ: лош апетит, малки порции,  За да избяга: захар, дрога, алкохол. Предразположен към анорексия.

Източник- : "5-те травми, които ти пречат да бъдеш такъв, какъвто си"- Лиз Бурбо


Няма коментари:

Публикуване на коментар