вторник, 6 октомври 2020 г.

Музикотерапия

 

Музикотерапия:


Много хора ползват музиката (успокояващата или друг вид музика), за да релаксират и станат по-оптимистични. Изследователите смятат, че музиката стимулира естественото състояние на тялото “да се чувства добре” органически. Като стимулиращ резултат се наблюдава подобряване на кръвообръщението, стабилизиране на кръвното налягане, пулса, дишането и стойката на тялото. Музикотерапията се използва за излизане от определени състояния, като стрес и скръб, и за лечение на разстройства като депресия, шизофрения, аутизъм при децата и за диагностициране на психично-здравните нужди. Музикалната терапия обединява областите на музиката и терапията за осигуряване на креативно лечение и среда. По-специално, музикотерапията комбинира музикални модулации с хуманистични, психодинамични, бихевиорални и биомедицински технологии за помагане на клиентите в постигането на терапевтични цели. Тези цели могат да бъдат психически, физически, емоционални, социални или духовни по природата си. Проблемите и нуждите са адресирани едновременно през терапевтичната връзка между клиента и музикотерапевта, и директно от музиката сама по себе си.

Лечебни изкуства, свързани със специфична култура:

Традиционната източна медицина (като акупунктура, шиатцу и рейки), Индийски системи за здравна грижа (Аюрведа и Йога) и традиционни американски лечебни практики (Къща за изпотяване и Кръгове за разговори), всички инкорпорират вярването че:

• Да се чувстваш добре е състояние на баланс между духовния, физическия и психически/емоционалния Аз.

• Дисбалансът между равнопоставеността на силите вътре в тялото води до болест.

• Билките/естествените съставки, комбинирани с изговаряне (говорене) на специални думи, упражненията и медитацията/молитвата ще поправят този дисбаланс.

 

- Акупунтура: Тази китайска практика на вкарване на игли в специални точки на тялото манипулира движението на енергията в организма за балансиране на ендокринната система. Тази манипулация регулира функции като сърдечния ритъм, температурата на тялото и дишането, също както и ритъма на спане и емоционалните промени. Акупунктурата се използва в клиники за асистиране на хора със зависимости в процеса при детоксификацията; за намаляване на стреса и тревожността; за лечение на хиперактивното разстройство на поведението, за намаляване на симптомите на депресия и за помощ на хора с физически болки.

 

- Аюрведа: Аюрведическата медицина е позната като “знание как да се живее”. Тя инкорпорира индивидуалния режим – като диета, медитация, лечение с билки и – с използването на други техники – за третиране на многообразие от състояния, включително депресия, за улесняване на промяна на стила на живот и за научаване на хората как да намаляват стреса и напрежението чрез йога и трансцедентална медитация.

 

- Йога/медитация: Практикуващите това древно индийско учение за здравна грижа използват дихателни упражнения, специални стойки на тялото, разтягания и медитации за балансиране на енергийните центрове в тялото. Йога се използва в комбинация с други лечения за депресия, тревожност и свързани със стреса разстройства.

Американски народни традиционни практики: Церемониални танци, песни  и ритуали за пречистване са част от Индианските системи за лечение за лекуване на депресия, стрес, травми (в това число и такива, свързани с физическо или сексуално насилие) и зависимост към вещества.

Релаксация и техники за намаляване на стреса:

- Биологична обратна връзка: Учение за контрол на мускулния тонус и несъзнателното телесно функциониране, каквито са сърцебиенето и телесната температура. Може да бъде начин за справяне със собствените страхове. Използва се в комбинация с медикаменти или като тяхна алтернатива за лечение на панически разстройства и фобии. Например, човек може да се тренира повторно в използването на дихателните си навици в стресови ситуации, за да постигне релаксация и успокояване на дишането. Някои предварителни проучвания сочат, че тази терапия може да бъде полезен инструмент при лечението на шизофрения и депресия.

- Контролирани образи и визуализации: Този процес включва навлизането в състояние на дълбока релаксация и създаването на психични образи и представи на собственото възстановяване и подобрение. Лекари, сестри и психично-здравни професионалисти много често използват този модел за лечение на алкохолна и наркотична зависимост, депресия, паническо разстройство, фобии и стрес.

 

- Масажна терапия: Основополагащият принцип на този модел е, че разтриването, размачкването и натискането на мускулатурата на човек може да помогне за освобождаване на напрежението и подтиснатите емоции. Използва се за лечение на депресии, свързани с травма и стрес.