неделя, 12 ноември 2017 г.

НАЛУДНО РАЗСТРОЙСТВО МКБ F22.0

"Налудно разстройство е състояние, което се характеризира с развитието на единична налудност или на множествено взаимно свързани налудности, които обикновено са трайни и понякога пожизнени. Към налудните разстройства се причисляват параноя, параноидна психоза, параноидно състояние и парафрения.
От клинична гледна точка налудно разстройство се характеризира с разнообразно съдържание на налудността (ревностово, реформаторско, мегаломанно и други). Интермитентно, в хода на налудното разстройство могат да се появят и симптоми от други сфери - депресивни симптоми, халюцинации. Началото на налудното разстройство е обикновено в средна или по-късна възраст. Понякога, в случаите с налудност на телесен дефект, разстройството може да дебютира в млада възраст. Често началото на налудността е свързано с промяна в житейската ситуация на болните. Извън налудната система действията, нагласите, афекта, речта и поведението на болните са нормални.
Параноя
Терминът е въведен от Калбаум през 1863 година за психични разстройства със съчетана психогенна и ендогенна етиология и клинична картина с монотематични и систематизирани налудни идеи. Съчетава клинични картини на биполярно афективно разстройство/ шизоафективно разстройство (мегаломанни и параноидни налудни идеи) и психогенните разстройства (свръхценностови интерпретативни идеи). Развиват се на терена на личностно разстройство с мегаломанни нагласи, инфантилни защити и търсене на зачитане и лидерство. Ходът е непрекъснат. Монотематичните идеи са от мегаломанния и параноидния кръг - за особени възможности и борба срещу завистниците. Тези идеи определят и основните видове параноя: erevnatoria (ревностова - с ревностови идеи), grandioza (грандиозна - за свръхвъзможности), persecutoria (персекуторна/параноидна - за преследване, често в инволюция), querulatoria (кверулантна - за ангажиране на институции в своя защита), invertoria (откривателска - за откривателство), reformatoria (реформаторска - за реформаторства), somatica (сомато-хипохондрична - за уникални симптоми и болести).
Персекуторна парафрения
Касае се за мегаломанно-параноидна система, която се разширява и добива нелепофантастен (експанзивен) характер. Съчетава клиничните картини на параноидната параноя (мегаломанно-параноидни идеи за преследване поради завист за способностите) и шизофренията (парафренни фантастни налудности за преследване или въздействие от неземни сили). Често се срещат и тематично свързани персистиращи вербални халюцинации (халюциноза). Налудната система е "капсулирана" и извън нея има задоволителна социална вградимост. За разлика от персистиращите налудни системи като персекуторната парафрения, при късните стадии на шизофрения с непрекъснат ход и персистиращи парафренни идеи има личностов дефицит с негативна симптоматика (социална отчужденост, враждебност и емоционално-волево нивелиране). При персекуторната парафрения ходът е непрекъснат, но са възможни съчетания с остри психотични разстройства с налудна витална застрашеност, психични автоматизми, дезадаптивно поведение.
Параноидна психоза представлява състояние, което се характеризира със скъсване с реалността и включва екстремни страх и тревожност. Параноята е обща черта на много заблуди, особено в случаи на персекуторна заблуда, където хората са убедени, че те са атакувани или някой иска да ги отведе.
Лечението на налудно разстройство може да представлява голямо предизвикателство, тъй като много често, лекуващият няма да получи съдействие от болния. Терапевтичния подход към тези болни е комбиниран и включва лекарствена терапия, психотерапия и когнитивни-поведенческа терапия."

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Български Фармацевтичен съюз
Изпълнителна агенция по лекарствата
Комисия за защита на потребителите
Права и задължения

© 2007 - 2017 Аптеки Фрамар. Всички права запазени!
Изработка на интернет портал от Valival
Здраво тяло

Mia

Човек, който те разбира, помага ти, насочва те, без да те допълва, поправя, моделира...това е точния човек. Не сродна душа, не перфектната половинка, просто това е точния човек (Свобода).
Този, който не те спира, не те връща(свобода), не те задушава(свобода)...изисква от теб до момента, в който се усеща, а този момент настъпва мигновено ( свобода ) и спира...
До момента, в който установява значението на думата Mia ......собственост (не) ....моя (да)....притежание(не)......истинското значение е Свобода(свобода)!!!

Достигнем ли до този извод, достигнем ли до сродността и силата на близостта , друго няма да ни трябва...

(by Anonimous)