събота, 27 октомври 2018 г.

Емоционално-асоциативни основи на изобразителната дейност.

" Висша проява на психиката е богатият емоционален живот на човека. Емоциите активно стимулират въображението и фантазията.
Особено значение за изобразителната дейност има асоциативните образи. Те се пораждат от емоционалната памет и са толкова по-богати, колкото са по-развити емоциите.

Възникването на асоциациите е психична функция на човешкото съзнание за свързване на едно явление с друго, при което възприеманият обект или породената идея благодарение на синестезията / преливане на усещания от едно сетиво в друго/ придобиват друга емоционална окраска и друго съдържание.
Така се развива фотизматичното / фотизъм- зрителни възприятия, породени от други сетива/ възприятие, което придава на зрителните представи особена жизненост и колоритна образност.

Синестезията може да бъде на слухови, осезателни, зрителни и дори на вкусови усещания.
 Извършва се трансформиране на един вид усещания в друг вид, или те едновременно се формират.
Зрителните образи преминават в слухово-музикални или словесни, преливат се един в друг, взаимно се допълват и обогатяват.

Необходимо е да се подчертае една съществена особеност на асоциативните формации.
Те имат както субективна първичност така и общоприета значимост. Това означава, че  сходимостта на елементите, които образуват асоциацията, е само едната, първичната страна.
Втората, общозначимата страна, са техните структурни взаимоотношения.

Стимулирането на асоциациите не бива да се превръща в самоцел въпреки огромната им роля за развитието на въображението и фантазиите. "

Лекция на ас. д-р Биляна Йорданова
ЮЗУ "Неофит Рилски" - гр. Благоевград

Няма коментари:

Публикуване на коментар