събота, 13 февруари 2016 г.

Вина

" В живота много често едни оценяват други. Понякога тази оценка е толкова сурова, че човек започва да изпитва чувство на вина. "Ти подведе не само мен, но и целия екип", "Ти си виновен за лошите ни отношения!".
Подобни фрази много често могат да бъдат чути в ежедневието ни. За да разберем дали имаме вина, или не, отначало трябва да си изясним кой ни съди. Често въздействието е с определени, доста користни намерения.

   Питам свои клиенти-ръководители: "Според вас кое има по-голямо значение- умението за натоварване с отговорност или за освобождаване от чувството за вина? Отговорите са различни. За едни ръководители е много важно да натоварват подчинените си служители с отговорност. Някои дори не разбират защо служителите им ги напускат. Изобщо не се досещат, че хората имат различни възможности. Едни могат да бъдат натоварени с големи отговорности, а други се оказват смазани и от най-малките ангажименти, които са им поверили. Не всички разбират, че освобождаването от чувството за вина е полезно и съществено. Служителят ще бъде много благодарен и това ще го мотивира да работи добре.

   Манипулаторите обичат да управляват своите жертви чрез чувството за вина. Това не е приятно. Но понякога марионетката е толкова потисната от вината, която изпитва, че губи способността си да анализира и да разбира правилно нещата.
Много жалко, че някои родители (най-често майките) възпитават децата си тийнейджъри, като използват чувството за вина. Те не разбират, че като натоварват крехките детски души, сами разрушават отношенията си с тях.

   Как да се противопоставите на манипулатора? Не трябва да се оправдавате. Помнете: "Този, който е прав, не доказва нищо, а който доказва- не е прав." Бъдете уверени в себе си, в своите мисли и действия. Тогава нито един манипулатор не може да ви навреди."


Източник: "Как да манипулираме хората" - И. Зорин

Няма коментари:

Публикуване на коментар