петък, 29 януари 2016 г.

Прекалената импулсивност

"Какво представлява импулсивността?
Непреодолим порив, който тласка човека да извърши някаква постъпка, без да се замисля.
Импулсивният човек често пъти е необуздан. Той се втурва, неспособен да се въздържа и да се ръководи от умереността.
Воден е от елементарни инстинкти, несъзнателни автоматизми и разстроени чувства.
Често действа "налудничаво".
Ако е началник, дава нареждания със сух и презрителен тон.Естествено мисли се за водач и волеви човек. Никога не се колебае, непрекъснато върви напред и не допуска да му се каже, че е сбъркал(освен, когато желае да изглежда перфекционист).
Импулсивният човек си дава вид, че "иска".
В действителност той е неспособен да контролира постъпките си и притежава толкова малко воля, колкото и един слаб човек.
Импулсивният прилича на превъзбудения, който само изглежда енергичен, а всъщност съвсем не е така...
Импулсивният човек се впуска в прекалена дейност.
Постоянно е в движение. Създава впечатление на човек, пращящ от физическа и психическа енергия. Но много добре знае в дъното на душата си (ако има смелост да надникне там), че е неспособен  на истинска воля. Под мнимата му решителност се крият безсилието, тревогата и емоционалността.
  Той е вманиачен на дема действие.Хвърля се с главата напред, често пъти настроен заядливо и неспособен да се върне, за да смени евентуално посоката...
това не е волеви чове, а автомат.
   Съществува и друг импулсивен тип: този, който избухва със закъснение. Външната му реакция не се проявява веднага.Той умува. Нещата се трупат у него като взривоопасни материали. В края на краищата количеството им толкова нараства, че те обсебват  изцяло вниманието му. Вътрешното му напрежение стига до краен предел. Този вид импулсивен човексе отчайва, екзалтира се и ...избухва. Често пъти се стреми към избухването , за да спадне психическият натиск! Следователно и този тип човек може да дава вид на деен волеви човек. А реалността е съвършено различна... Не е трудно да разберем това, ако го наблюдаваме : той се смущава, нервира се , става рязък. Говори на пресекулки. Съвсем не е господар на думите и постъпките си.
   Всичко това показва, че импулсивните хора нямат никаква воля. Чисто и просто те се подчиняват на инстинктивните и несъзнателни сили. А какво остава за импулсивните, които страдат от чувство за малоценност, засилващо още повече "волята" им за доминиране и за могъщество!..."


Източник:   "Фантастичните победи на модерната психология" - Пиер Дако 

Няма коментари:

Публикуване на коментар