събота, 25 март 2017 г.

Посяване и отглеждане на положителните чувства




" Един от най-ефективните методи за борба с отрицателните мисли и чувства е замяната им с положителни, но най-съвършеният и резултатният начин е да посяваме в съзнанието си, да се грижим, да отглеждаме и да задържаме само положителни мисли, които генерират положителните чувства. Как можем да постигнем това?
     1/ Да търсим и отсяваме от всички събития във всеки момент само хубавите, положителните - това е житейска философия, начин на възприемане на явленията в природата и в живота. Вечер, като правим равносметка на деня, да отбелязваме и акцентираме всяко малко постижение - това е зрънцето, което ще ни вдъхне вяра и сила.
Да се радваме и да бъдеме благодарни за всеки, дори и малък успех.
     2/ Да сме благодарни за всичко, което сме преживели през деня -  и хубаво, и лошо, за успехите и неуспехите, за грешките, които са житейските ни уроци и поуки, водещи до духовното и усъвършенстване. Да празнуваме успехите си!
     3/ Да умеем да извличаме удоволствие и радост и от неприятните моменти, явления и събития. Да виждаме приятното и полезното при всяка трудна и неприятна ситуация.
Когато вали дъжд, вместо да се вайкаме, че ще се намокрим, да се радваме и да сме благодарни, че ще се обогатим с озон и това окаже чудотворно въздействие върху организма ни.
     4/ Естественото чувство, което е заложено в човешката природа, е  любовта.
Всички хора на Земята трябва да живеят и да се чувстват като събратя, свързани с най-красивите чувства-приятелство, съчувствие и загриженост един за друг/емпатия/, любов.
      Любовта е най-мощната жизнена психична енергия. Не пестете тази енергия, не я задържайте във вас, а я раздавайте - излъчвайте любов!
С това вие създавате най-добрите условия за функциониране на вашия организъм, за удължаване на младостта, отдалечаване и съкращаване на старостта. Любовта, която излъчвате към другите се отдава и връща в отговор към вас.
Златното правило на нравствеността , човечността и толерантността гласи: "Аз постъпвам и се отнасям към другите така, както бих искал те да се отнасят към мен."
Преодоляването на препятствията е най-голямото предизвикателство, това е нашата стихия, в която можем да се изявим- да проявим смелост и да поемем риска, вместо да бъдем колебливи и нерешителни страхливци.
Да гледаме на трудностите като интересна игра, математическа задача, в решаването на която можем да проявим своя ум и да бъдем по-бдителни.
Положителните чувства са необходимата и най-благоприятна среда, която трябва да поддържаме, и задължително условие, за да се радваме на истинско духовно и физическо здраве."

Източник: "Енциклопедия на чувствата"
Б.Спиноза, В. Вундт, А. Адлер, .." 

Няма коментари:

Публикуване на коментар